Tusibí

El tusibí s’ha anomenat cocaïna rosa per la seva forma de consum. Foto: Policia de Madrid

En els darrers temps la cocaïna rosa, que tècnicament es coneix com a tusibí, s’ha fet famosa. El motiu? La policia de Madrid va confiscar aquesta droga en el local de festa en què va ser trobat Froilán de Marichalar, el membre de la família reial, a altes hores de la matinada. Des d’aleshores, s’ha afirmat que aquesta substància és la nova droga de moda entre les èlits perquè el seu preu, entre 200 i 300 euros el gram, només és assumibles per uns pocs.

Malgrat això, un estudi d’Energy Control i l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) assenyala el contrari. “El consum de tusibí, també anomenat erròniament com cocaïna rosa no és una cosa exclusiva de les classes altes i sembla haver-se integrat en el repertori de substàncies que habitualment es consumeixen per sortir de festa”, afirmen des de les organitzacions en la primera edició de l’Observatori de consums, riscos i cura del programa Energy Control. L’estudi té en compte les respostes de 1.412 persones que habitualment consumeixen drogues i, entre aquestes, una de cada cinc havia consumit tusibí alguna vegada l’últim any. Per tant, segons aquestes dades, el consum de tusibí, entre persones que prenen drogues, estaria molt més estès del que s’ha dit fins ara.

En l’estudi s’ha tractat amb un perfil sociodemogràfic que es correspon al d’una persona de 26 anys de mitjana, que treballa o estudia i viu a casa de la família. “Tot i que no es tracta de la principal substància que consumeixen, sembla que el tusibí s’ha integrat en un repertori extens de substàncies consumides, entre les quals destaquen no només l’alcohol o el cànnabis, sinó també l’MDMA, l’amfetamina, la cocaïna i els poppers”, diu l’estudi. “De fet, sis de cada 10 reconeix haver combinat el tusibí amb altres drogues sempre que ho ha consumit”, afegeixen.

Què és exactament el ‘tusibí’?

Tot i la comparació amb la cocaïna, el tusibí no hi té res a veure. “Set de cada deu persones assenyala la MDMA i la ketamina com a components d’aquest producte”, afirmen Energy Control i l’ABD.

Per altra banda, les dues organitzacions expliquen que la mal dita cocaïna rosa es pren pel nas esnifant-la en format pols, en un context de festa i amb les amistats. “Els llocs on es consumeix són variats, sent els més esmentats les discoteques i les festes rave“, afirma l’estudi. Amb tot, sembla que el consum de tusibí és força ocasional: tres de cada quatre persones reconeixen haver-lo consumit tan sols entre un i cinc dies en els dotze últims mesos.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram