Parlament de Catalunya

Les primes per jubilació van ser acceptades per totes les mesas del Parlament. Foto: Bernat Vilaró/ACN

El Parlament s’ha gastat 3,9 milions d’euros en premis de jubilació a alts funcionaris. Tal com publica el diari Ara, s’ha premiat l’excúpula funcionarial amb més de 100.000 euros de mitjana després d’anys de cobrar sense treballar.

La prima de jubilació s’ha pagat a 71 persones de les 81 que s’han jubilat al Parlament, i que han costat aquests quasi quatre milions d’euros a l’erari públic. Aquest privilegi és combinable amb les llicències per edat, de manera que hi ha 34 funcionaris que han cobrat cinc anys sense treballar i que, al jubilar-se, han percebut un any extra de sou. Entre aquests casos hi ha funcionaris de màxim nivell, com ara excaps de departament o exlletrats.

El Parlament ha reconegut haver pagat per cinc alts funcionaris -que ja feia anys que estaven en llicència per edat- un total de 528.425 euros dels pressupostos públics en concepte de subsidi de jubilació. I que també s’han pagat xifres similars per cinc alts càrrecs més quan es van jubilar, però que no s’havien acollit a les llicències i estaven treballant. És a dir, que en total la cambra ha destinat gairebé un milió d’euros a deu funcionaris del nivell més alt en premis de jubilació.

Què són les primes de jubilació?

La prima de jubilació és un concepte retributiu que s’abona al funcionari quan es jubila a l’edat reglamentària i que es merita durant els anys de serveis efectivament prestats al Parlament, segons els acords signats amb els representants dels treballadors de la cambra.

L’import de la prima s’adquireix de forma progressiva, segons els anys treballats, i pretén compensar les característiques específiques dels serveis que presten els funcionaris en l’administració parlamentària, la qual té unes funcions diferencials basades en el suport a la potestat legislativa, a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat i al control i impuls de l’acció política i de govern.

La regulació de la prima de jubilació forma part dels acords sobre les condicions de treball del personal del Parlament i tots aquests han tingut el vistiplau de les respectives Meses del Parlament.

2021, quan es van regular les primes

L’article sobre el subsidi es va introduir el 1997, sota la presidència de Joan Raventós i Carner (PSC). I és l’any 2008, durant la presidència d’Ernest Benach (ERC), quan s’aproven algunes clàusules com les llicències per edat i la prima de jubilació.

El darrer acord sobre les condicions de treball del personal del Parlament que va actualitzar la regulació de la prima de jubilació va ser adoptat per la Mesa el 21 de desembre de 2021, sota la presidència de Laura Borràs. Aquest acord inclou una aplicació transitòria per als treballadors que es jubilin fins a l’any 2026 i una altra pels que ho facin a partir del 2027.

En concret, es fa referència a la prima de jubilació a l’article 84, on s’estableix que els treballadors que s’acullin al nou règim de reducció de jornada laboral durant els darrers cinc anys de la seva vida laboral tindran dret a la percepció parcial de la prima de jubilació.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram