8-M

Policia Nacional, Guàrdia Civil, Mossos i Ertzaintza faran reunions mensuals per analitzar l’impacte de les mesures. Foto: ACN

El Ministeri de l’Interior i les policies catalana, basca i navarresa han acordat aquest dimarts i dimecres impulsar 10 mesures per prevenir i evitar assassinats masclistes.

Entre aquestes hi ha un increment de l’ús de mecanismes telemàtics per controlar els agressors reincidents, l’advertència a les possibles víctimes sobre la perillositat de les parelles i més atenció a l’entorn de les víctimes per detectar casos que fins ara no es tradueixen en denúncies.

Interior també vol que la Fiscalia demani l’adopció de mesures de protecció de les víctimes i allunyament de l’agressor en molts més casos, encara que la víctima no sol·liciti explícitament aquestes mesures.

Dispositius de seguiments

Interior vol millorar els procediments de casos d’especial rellevància o potencialment letals demanant als jutges que autoritzin la instal·lació de dispositius de seguiment telemàtic per a casos greus. També vol incrementar la col·laboració amb els serveis socials per donar cobertura a les víctimes.

Actualment, a l’Estat hi ha 3.000 agressors i víctimes de violència que porten polseres telemàtiques.

La meitat de les dones assassinades el 2022 havien denunciat

Es tracta de frenar l’onada d’assassinats -49 al 2022 i 3 en el que va del 2023- amb nous mecanismes que també inclouen més formació per als agents i la creació d’una taula de coordinació entre les administracions i policies que donarà continuïtat a la d’aquesta setmana i que es reunirà de manera mensual.

Segons les dades del Ministeri, dels 49 feminicidis del 2022, 22 havien denunciat, un 46%. Són gairebé el doble del percentatge que hi havia en anys anteriors, on aproximadament el 20% de les dones assassinades havia presentat denuncia.

Les mesures que ara preveu impulsar tenen dos focus d’atenció: els agressors persistents, que tenen antecedents de violència masclista amb altres parelles anteriors, i les víctimes resistents, persones vulnerables que per raons socials i econòmiques tenen dificultats per afrontar la separació o són més dependents de la relació.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram