Contaminació

L’avís de contaminació s’ha produït per l’alta concentració de partícules PM10. Foto: Arxiu

Aquest dijous l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha emès un comunicat en el qual informa que ha posat en marxa el seu protocol d’actuació per “episodis ambientals d’elevada contaminació atmosfèrica, en la fase d’avís preventiu de PM10”.

El vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, i el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, han enviat a tots els ajuntaments metropolitans les mesures que han de seguir en aquesta mena de casos.

Així, segons explica l’organisme, s’anima als consistoris a “prendre mesures per conscienciar la ciutadania a actuar per reduir la contaminació”.

La fase d’avís preventiu es posa en marxa quan en dues estacions o més de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) a l’àrea metropolitana de Barcelona se supera el valor de 50 µg/m³ de PM10 de mitjana diaria i la previsió a 24 hores no indica una millora.

Mesures que cal adoptar

Entre les diferents accions que hauran de prendre els ajuntaments n’hi ha de diferents tipus. En el cas de les obres, caldrà incrementar la freqüència de reg, minimitzar els desplaçaments dels vehicles i maquinària, reduir el temps que estan en funcionament o restringir els moviments de terres o enderrocs.

Alhora, els ajuntaments hauran de fer promoció de la mobilitat sostenible. “Es recomana fer els trajectes a peu o amb bicicleta, preferentment per carrers amb poc trànsit, utilitzar el transport públic o reduir els desplaçaments amb vehicle privat”, assenyalen des de l’AMB.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram