investigar

Imatge d’arxiu

Un fàrmac contra el càncer desenvolupat pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha passat la fase 1 de l’assaig clínic i ha demostrat ser segur en pacients amb tumors sòlids avançats. Ara està en marxa la fase 2 de l’assaig per avaluar la seva efectivitat, però els investigadors asseguren que ja han observat les primeres evidències d’activitat antitumoral.

La missió d’aquest fàrmac, MSC-1, és bloquejar la proteïna LIF, que està alterada en diversos tipus de càncer, promou la proliferació de cèl·lules mares tumorals i desactiva la resposta del sistema immunitari contra el tumor. Han participat en aquest assaig 41 pacients amb càncer de pàncrees, còlon, cap i coll, ovari o pròstata, tots en estat avançat.

Entendre el mecanisme d’acció del fàrmac

Els pacients són de l’Hospital Vall d’Hebron, del Memorial Sloan Kettering Cancer Center de Nova York i de l’Hospital Princess Margaret de Toronto. No van presentar toxicitat a cap de les dosis subministrades, ni efectes adversos greus relacionats amb el tractament. A més, es van poder estudiar biòpsies dels pacients per entendre el mecanisme d’acció del fàrmac. Els resultats s’han publicat a la revista de l’European Society of Medical Oncology.

Paral·lelament als resultats de l’assaig, els investigadors també han publicat un estudi a la revista Clinical Cancer Research on descriuen els mecanismes moleculars implicats en l’efecte antitumoral d’MSC-1.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram