alumnes

La pandèmia ha impactat en la salut mental dels infants i joves. Foto: Pixabay

Més d’una quarta part dels alumnes catalans s’han fet mal de manera voluntària o conscient alguna vegada. Així ho mostra l’Enquesta de benestar emocional de l’alumnat, arran d’una pregunta a 181.850 alumnes a partir de Secundària.

Aquesta enquesta ha aportat informació per elaborar la guia d’abordatge de les conductes suïcides i les autolesions als centres educatius, presentada aquest dimecres. La guia vol aportar eines als docents per saber com actuar i anirà acompanyada d’una formació a partir del gener, però no de reforços en personal.

Els suïcidis s’han mantingut estables en els últims anys, si bé els intents han augmentat en la pandèmia (195% entre les noies; 10% en els nois). 53 adolescents s’han suïcidat a Catalunya des del 2017.

Una guia per als docents

Aquestes dades aportades per l’enquesta han servit als departaments de Salut i Educació per elaborar la Guia per a l’abordatge de la conducta suïcida i de les autolesions no suïcides en el centre educatiu.

La guia recull orientacions sobre com actuar de forma coordinada entre les escoles i els centres de salut quan es detectin autolesions o bé quan un alumne expressa que voldria suïcidar-se o ho ha intentat. També presenta un circuit per com actuar quan un alumne s’ha suïcidat.

L’impacte de la pandèmia en la salut mental

La pandèmia de la covid-19 ha impactat en la salut mental de les persones, sobretot dels infants i joves, i ha incrementat els factors de risc del suïcidi, com l’aïllament i l’impacte econòmic i social.

A Catalunya, els centres de salut mental infantil i juvenil han incrementat un 8,5% el nombre de persones ateses i un 23,4% el nombre de visites totals el 2021 respecte del 2019. Les urgències de menors de 18 anys han augmentat un 28,5% en aquest mateix període.

El Codi Risc Suïcidi de Catalunya va registrar el 2021 un increment de temptatives de suïcidi en adolescents noies (entre 12 i 18 anys) del 195% respecte de l’any anterior. En nois també es va detectar un augment, però menor, en un 10%.

527 morts per suïcidi a Catalunya l’any 2020

El 2020 es van produir a Catalunya 527 morts per suïcidi, dels quals el 74,2% van ser d’homes. La taxa de suïcidis per 100.000 habitants a Catalunya, el 2020, va ser del 6,8. Aquesta taxa és lleugerament inferior a la mitjana de l’estat espanyol (8 per 100.000 habitants).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram