Platges Metropolitanes

Les platges metropolitanes van superar els 10 milions de visitants. Foto: AMB

Tot i que ha passat temps des de l’estiu, mai és mal moment per posar la lupa sobre les platges metropolitanes. Aquesta és l’objectiu de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) que ha culminat en un estudi presentat a finals de novembre.

Segons l’informe, el 2022 ha estat un molt bon any per a les platges del territori. “Durant la temporada d’estiu 2022 les platges metropolitanes han rebut 10.845.677 visitants, el que suposa un increment al voltant del 23% més d’usuaris respecte a l’edició del 2018”, expliquen des de l’organisme vinculat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Les platges més i menys visitades

No totes les platges han viscut el mateix nivell d’afluència. De fet, la diferència entre la més concorreguda, la de Castelldefels, i la menys visitada, la de Sant Adrià, hi ha una diferència d’1,4 milions de persones. Així la primera va rebre 1,6 milions de banyistes i la segona 238.232. Totes aquestes dades no contemplen les platges de Barcelona.

Per altra banda, la segona platja més visitada va ser la de Gavà amb 1,3 milions d’usuaris durant l’estiu. Segueixen la de Badalona (1,1 milions), la del Prat (780.000), la de Montgat (355.000), i la de Viladecans (310.000).

Nota mitjana

L’estudi també ha determinat quina és la valoració per part de la ciutadania dels serveis que ofereixen les platges. A través de 5.400 enquestes, la nota mitjana dels espais naturals és d’un 7,76. Els aspectes que més valoren els usuaris són la proximitat, amb un 8,1 de nota, el paisatge i l’entorn (8,13) o la seguretat dels banyistes (7,54).

Per altra banda, als aspectes pitjor valorats de les platges metropolitanes són la manca de lavabos (5,64), de papereres (6,91) i de jocs infantils (6,87).

El gran problema de les platges

Tot això succeeix en un context molt pessimista per a les platges metropolitanes. Es tracta de la constant regressió d’aquests espais com a resultat de la pèrdua de la sorra. El fenomen té a veure tant amb el canvi climàtic i la pujada del nivell del mar, com amb l’explotació intensiva que han viscut les platges durant anys per culpa de l’acció humana.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram