Compromís Metropolità

Jordi Martí Grau (al centre) és el president de la comissió executiva del PEMB, que impulsa el Compromís Metropolità 2030. Foto: PEMB

La Llotja de Mar de Barcelona ha estat l’indret escollit per presentar, definitivament, el projecte Compromís Metropolità 2030. Aquesta iniciativa vol crear una estratègia que superi l’àrea metropolitana i se circumscrigui a la regió metropolitana, és a dir, a un territori en el qual viuen cinc milions de ciutadans catalans.

Organitzat pel Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB) amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, l’acte ha servit per explicar els continguts generals del pla fruit del procés Barcelona Demà.

Des del PEMB afirmen que la trobada volia explicar “quina és aquesta gran ciutat, quins són els principals reptes als quals s’enfronta i quines les principals propostes per fer-ho amb èxit”.

Segons han assenyalat el president de la comissió executiva del PEMB, Jordi Martí Grau, i el coordinador general del PEMB, Oriol Estela Barnet, “la regió metropolitana és un territori que no té uns límits ben definits ni cap institució de govern, però que molta gent reconeix com l’espai on es produeixen les relacions quotidianes”. “Un territori que pot ser un referent per a la resta de grans ciutats de l’estat i en l’àmbit internacional si és capaç de tirar endavant els processos de col·laboració que demana el Compromís Metropolità 2030”, han afegit.

Vuit objectius per al 2030

En aquest sentit, la reunió que ha comptat amb més de 300 assistents, ha plantejat els vuit grans reptes de la regió metropolitana.

Així, el PEMB dedicarà com a mínim un 1,2% del PIB a despesa privada en recerca i desenvolupament. A més, es mirarà de crear un salari mínim de referència adaptat a la realitat del territori. En tercer lloc, es vol reduir un 45% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Alhora, es farà que un 10% dels desplaçaments passin a ser sostenibles.

El cinquè dels reptes implica aconseguir que el 60% de les dietes de la població siguin amb aliments de proximitat. Per altra banda, es pretén que la població amb rendes baixes no superi el 25% en el conjunt de barris vulnerables. En una línia similar, el PEMB intentarà que la càrrega per despeses de lloguer i subministraments sigui inferior al 30%. Finalment, el compromís metropolità vol que la població participi en la vida cultural

“El Compromís Metropolità 2030 és, doncs, una crida a la col·laboració i és la manera que té el PEMB de posar-se al servei de la societat metropolitana”; ha destacat Estela.

Un camí difícil

La presentació no ha estat exempta de polèmica. A principis d’octubre s’havia de celebrar el mateix acte als Jardins de Can Lima de Sant Adrià del Besòs, però no es va fer perquè molts alcaldes socialistes de la regió metropolitana van declinar la invitació. El PEMB va decidir anul·lar l’acte per la previsió de manca d’assistència.

Segons El Periódico, els responsables polítics del PSC consideraven que l’esdeveniment era un acte polític d’Ada Colar de cara a les eleccions municipals del maig. A més, la idea d’impulsar una gran regió metropolitana amb més de 160 municipis no convenç al socialisme perquè suposa crear un contrapès massa gran a la Generalitat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram