Terra agrícola

Les terres de Catalunya només podran alimentar un 44% de la població. Foto: A. Recolons/ACN

Ras i curt: A Catalunya no hi ha prou terres per ser autosuficient en termes alimentaris. Segons afirma la Diputació de Barcelona, a partir de dades de BCN Smart Rural, si no hi ha canvis estructurals, el territori només podrà alimentar un 44% de la seva població amb productes de proximitat. “Les xifres s’agreugen quan mirem les comarques barcelonines”, afirma l’organisme.

Així mateix, la Diputació assenyala que, “tot i que Catalunya disposa d’una estratègia alimentària de país des de 2021”, cap poble o ciutat de les comarques barcelonines té un pla aprovat ni en procés d’implementació per mirar de revertir “aquesta situació crítica”. És per això que des de l’ens supramunicipal consideren que “cal reflexionar sobre les implicacions de no tenir una planificació alimentària en l’àmbit local i de mantenir una greu dependència de l’exterior”.

En aquest sentit, l’ens territorial ha organitzat la jornada Alimentem Barcelona que es farà el dijous a Can Comas, la seu del Parc Agrari del Baix Llobregat. “L’acte vol promoure polítiques alimentàries locals, així com una alimentació més saludable, sostenible i segura”, afirmen des de la Diputació.

A més, la iniciativa vol ajudar els municipis a garantir l’abastiment de la població amb aliments de proximitat i destacar les millors estratègies alimentàries implementades a escala municipal, regional, estatal i internacional.

El cartell de la jornada

La jornada serà inaugurada pel diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Valentí Junyent; la presidenta del Parc Agrari del Baix Llobregat, Eva Martínez; i la coordinadora tècnica del Consell Català de l’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Laia Camps.

A continuació, tres experts reflexionaran sobre l’estat dels sistemes alimentaris a escala global i el seu impacte a escala local. Seran el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural del Govern de les Illes Balears, Fernando Fernández; el coordinador general del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, Oriol Estela; i el membre de la Comissió Permanent Nacional d’Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente.

A la tercera part de la jornada s’exposaran algunes de les actuacions que s’estan fent des de l’àmbit ciutadà i institucional amb Xarxa Pagesa, Col·lectiu Eixarcolant, Consorci del Lluçanès, el Quall, Ecocentral, Hortec, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i Fundació Espigoladors.

Finalment, Jaume Minguell, cap de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona, concretarà els recursos que ofereix la corporació per dissenyar i implementar estratègies alimentàries als municipis.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram