Gallines

El darrer hivern, 37 països del continent van veure’s afectats per la grip aviària. Foto: IRTA/ACN

Les alarmes de la grip aviària han tornat a sonar. Almenys això és el que afirmen des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en una publicació recent.

“El passat hivern Europa va viure una onada de grip aviària sense precedents”, explica l’organisme. En total van ser 37 països de tot el continent els afectats i es van detectar 2.467 focus en aviram i 3.573 casos en ocells silvestres. Això va portar a sacrificar 47,7 milions d’ocells.

“La circulació del virus de la influença aviària altament patògena (IAAP) no és nova, però, després d’un període d’estabilitat epidemiològica, des del 2020 han augmentat els focus de contagi”, detalla l’ISGlobal.

En el cas de l’Estat, d’ençà que va començar el 2022, s’han detectat 36 focus de grip aviària en aviram i, el que és més significatiu, un treballador d’una granja va contraure la malaltia i es va convertir en el primer cas en humans detectat a Espanya i el segon a Europa. “L’home va donar positiu en grip aviària i es va mantenir aïllat, sense símptomes i sense necessitat de ser hospitalitzat”, diuen des de l’institut.

Grip aviària en humans

Cal que ens preocupem per l’impacte que aquesta grip pot tenir en els humans? Segons apunten des de l’ISGlobal, “el risc per a les persones és molt baix”. “Poden contagiar-se’n només en casos excepcionals i per un contacte directe amb aus infectades o els seus excrements”, expliquen per afegir que el risc de contagi és “gairebé nul”.

És per això que l’ISGlobal recomana extremar “les precaucions de les persones que treballen en granges i en contacte amb aus”.

Malgrat això, si bé és cert que no es tracta d’una malaltia contagiosa, perquè sobretot es transmet amb els excrements de les aus i no entre humans, també ho és que el seu impacte en la salut de les persones infectades és molt alt. Una persona infectada pel virus pot desenvolupar una malaltia que va des d’una infecció lleu de les vies respiratòries que comporta febre i tos, fins a una pneumònia greu que podria produir la mort.

“Es considera molt perillosa en humans, ja que és molt més letal que la grip o que la covid-19, fins al punt que més de la meitat de les persones que s’han infectat amb el subtipus H5N1 han mort”, alerten des de l’ISGlobal.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram