Dentista

El dentista municipal ja funciona per a la població vulnerable. Foto: Pexels

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat els recursos de l’Ajuntament de Barcelona i de Barcelona Serveis Municipals i ha confirmat la sentència prèvia d’un jutjat contenciós administratiu que anul·lava el projecte d’ampliació de dentista municipal, el que s’oferia a tots els ciutadans i no només als més vulnerables.

El tribunal argumenta que la salut bucodental és una competència de la Generalitat com a administració sanitària i que l’Ajuntament no pot prestar aquest servei sense un informe del Govern que acrediti que no es produeixen duplicitats en aquest sentit. El projecte va ser recorregut pel Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC).

El dentista municipal es va aprovar al ple de l’Ajuntament del 29 de març del 2019, però la iniciativa va ser recorreguda pel COEC i el 30 d’abril el jutjat ja va anul·lar el projecte, però el consistori la va recórrer la sentència al TSJC.

Ara, segons el mateix TSJC, la iniciativa municipal per a la prestació de serveis d’odontologia per mitjà d’una societat municipal “no s’ajusta al marc competencial definit legalment, ni pot considerar-se una activitat complementària”, ja que “incideix en l’àmbit material de prestació de serveis sanitaris competència de l’administració autonòmica”. Així doncs, conclou que es produeix “una duplicitat en l’exercici de les competències”.

A més, al·lega que el règim especial de la ciutat de Barcelona “no suposa el desplaçament de la legislació bàsica local pel que fa a la necessitat d’informes previs vinculants de l’administració competent en el qual s’assenyali la inexistència de duplicitats”.

El TSJC apunta que la Carta Municipal de Barcelona habilita l’Ajuntament a promoure tota classe d’activitats i prestar tots els serveis públics que afectin l’interès general dels ciutadans, “però amb el límit que no estiguin expressament atribuïts a altres administracions públiques o que es tracti d’activitats complementàries”.

L’Ajuntament contraataca

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem la sentència contra l’ampliació del dentista municipal. En una roda de premsa poc després de conèixer la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha criticat el Col·legi d’Odontòlegs de Catalunya (COEC), que va presentar recurs contra la iniciativa. “Per què aquesta por?”, ha inquirit.

Tarafa ha precisat que el dentista municipal per a persones vulnerables no se suspèn i que és l’ampliació del projecte la que està qüestionada. El consistori vol obrir el servei a tota la població amb una rebaixa de preus d’entre el 10% i el 40%. La regidora ha assegurat que aquest projecte “segueix viu” perquè la sentència no és ferma.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram