Elisenda Alamany

Elisenda Alamany durant la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció. Foto: ERC

El 2016 el govern dels comuns va impulsar el primer codi ètic municipal de tot l’Estat a l’Ajuntament de Barcelona. Aquell document havia de servir com a “tallafocs de les corrupteles que poguessin amenaçar la funció pública”. Així mateix, la iniciativa suposava la creació del Comitè d’Ètica, un organisme de control que s’encarregaria de vetllar perquè els representants públics complissin un codi que, per exemple, no permetia rebre regals d’entitats o empreses per un valor superior als 50 euros.

El setembre passat, després de la sentència judicial definitiva del cas de corrupció que van destapar Itziar González i Lourdes Conesa, la majoria de partits del ple municipal de la capital catalana van decidir reforçar el Comitè d’Ètica amb més personal i més pressupost. La mesura tenia per objectiu accelerar la resolució dels expedients que, segons Elisenda Alamany, d’Esquerra Republicana (ERC), el comitè “acumula”.

Aquest dimecres, la mateixa Alamany, en la seva compareixença a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació, Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament, ha denunciat la situació “precària” que viu el Comitè d’Ètica i ha assegurat que encara no s’ha fet res des del mes passat per donar a l’organisme “eines i recursos perquè pugui complir la seva feina de control democràtic”.

Alamany ha dit que és “sospitós que els expedients s’acumulin, que el síndic de Barcelona faci una resolució dient que es millorin les polítiques deficitàries de transparència i que els mateixos membres del comitè diguin que el govern municipal els menysté”. A més, la regidora d’ERC ha expressat la seva preocupació pel fet que recentment el secretari del Comitè d’Ètica hagi plegat perquè “considera que la seva tasca no està valorada”.

Laia Bonet, del PSC, ha contestat l’acusació assegurant que, mentre que en el darrer mandat el comitè estava format per quatre persones, en l’actual s’ha duplicat la plantilla, tot i que hi ha dues places que encara no s’han cobert. Alhora, Bonet ha afirmat que si es volen més recursos “cal posar-ho sobre la taula en els pròxims pressupostos”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram