Escoles refugis climàtics

L’Ajuntament invertirà 3,7 milions d’euros en crear nous refugis climàtics a les escoles de la ciutat. Foto: Ajuntament de Barcelona

En els pròxims anys, les temperatures no faran altra cosa que augmentar. El canvi climàtic colpejarà doblement les ciutats metropolitanes per culpa de l’anomenat efecte illa de calor, és a dir, per l’increment de les temperatures per la gran acumulació d’asfalt que hi ha.

És per aquest motiu que es fan necessària la creació d’espais on mitjançant la vegetació i l’aigua, es redueix significativament la calor. Els anomenats refugis climàtics.

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics liderat per l’Ajuntament de Barcelona té com a objectiu posar en marxa nous espais de mitigació de les altes temperatures. En aquest sentit, la iniciativa ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), l’Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal) i l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), van avaluar l’impacte en la salut i en l’entorn de la comunitat educativa de la mesura, a principis de mes.

“L’avaluació de l’impacte ambiental i de salut i benestar ha mostrat, entre altres aspectes, una millora en el benestar i el confort tèrmic de les comunitats educatives, especialment a l’exterior”, afirmen des de la iniciativa. “La comunitat educativa considera que, amb els canvis, ha millorat el benestar i confort tèrmic del centre, han augmentat les possibilitats de refrescar-se els dies de calor, s’han millorat els espais d’ombra i de seure, els patis s’han convertit en espais més naturalitzats i més frescos, i s’ha incrementat la diversitat d’oportunitats de joc al pati i fomentat les relacions igualitàries entre l’alumnat”, afegeixen.

A tot això cal sumar que, segons la comunitat educativa, les solucions més ben valorades són la generació d’ombra i la incorporació de verd.

Les escoles amb refugi climàtic

Els 11 centres educatius que han viscut canvis per esdevenir refugis climàtics són l’Escola Cervantes, a Ciutat Vella, l’Escola Els Llorers, a l’Eixample, l’Escola Ramon Casas, a Sants-Montjuïc, l’Escola Ítaca, a les Corts, l’Escola Poeta Foix, a Sarrià-Sant Gervasi, l’Escola Rius i Taulet, a Gràcia, l’Escola Font d’en Fargas, a Horta-Guinardó, l’Institut Escola Antaviana, a Nou Barris, l’Escola Can Fabra, a Sant Andreu, l’Escola Poblenou, a Sant Martí i l’Escola Vila Olímpica, a Sant Martí.

Així mateix, l’Ajuntament espera poder ampliar les millores a 56 centres més en els pròxims temps amb una inversió de 3,7 milions d’euros.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram