David Bondia

Fa pocs dies, la Sindicatura de Greuges de Barcelona va presentar l’estudi Guàrdia Urbana i drets humans de proximitat: anàlisi d’equipaments policials a la ciutat. En ell fèiem referència a mesures positives i recomanacions sobre aspectes per millorar el servei prestat per la nostra policia local. Si bé l’objecte principal d’aquest estudi era l’anàlisi dels equipaments de la Guàrdia Urbana de Barcelona (GUB) i les condicions en què els i les agents desenvolupen les seves funcions, no vàrem voler obviar els drets i els deures de les persones detingudes per aquest cos policial.

Són diversos els aspectes que vàrem abordar, però ara ens volem centrar en un tema d’especial preocupació: les condicions en què es duen a terme les visites mèdiques a les persones detingudes.

Cal recordar que un dels principals drets de les persones detingudes és el de rebre assistència sanitària garantint el dret a la integritat física i moral durant el temps de detenció. Així ho estableix el principi 24 del Conjunt de Principis per a la protecció de totes les persones sotmeses a qualsevol mena de detenció o presó, adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la seva resolució 43/173, de 9 de desembre de 1988, quan afirma que “s’oferirà a tota persona detinguda o presa un examen mèdic apropiat amb la menor dilació possible”.

Aquesta assistència mèdica, sigui en la detenció prèvia a l’ingrés a l’àrea de custòdia o posterior a aquesta, s’efectuarà de forma preceptiva en tres supòsits: quan la persona detinguda presenta lesions evidents, quan la dotació policial ha hagut de fer un ús de la força rellevant per detenir la persona o sempre que ho demani la persona detinguda.

Pel que fa a la intervenció de la GUB, vàrem analitzar l’assistència mèdica prèvia a l’ingrés a l’àrea de custòdia. Des de l’1 de juliol de 2021, totes les persones detingudes per aquest cos de policia local són traslladades directament, sense passar per les cel·les de la GUB, a l’àrea de custòdia dels Mossos d’Esquadra de la comissaria de les Corts. Hi ha una excepció: les persones detingudes per qüestions relacionades amb delictes contra la seguretat viària, que són traslladades a les dependències de la GUB de la Zona Franca.

La presència policial durant la visita mèdica de la persona detinguda ha de ser de caràcter excepcional

Una qüestió que ens va merèixer especial atenció va ser que la major part d’agents entrevistats van afirmar que eren presents sempre durant la realització de la visita mèdica. Justificaven la mesura amb el compliment del seu procediment intern d’intervenció i per seguretat jurídica, i afirmaven que únicament sortien del box si el metge o metgessa, en casos excepcionals, els ho demanava explícitament, ja que la persona custodiada estava sota la seva responsabilitat.

A parer de la Sindicatura de Greuges de Barcelona, aquestes afirmacions denoten un cert desconeixement del Protocol d’Istanbul per part d’alguns i algunes agents. Especialment dels paràgrafs 124 i 125, perquè aquesta pràctica generalitzada no garanteix el dret a la confidencialitat de la persona detinguda, ni la possibilitat que pugui, lliurement, exercir la seva decisió autònoma de revelació d’informacions al personal sanitari, entre altres qüestions.

El Protocol d’Istanbul estableix que l’exploració mèdica s’ha de fer en privat, sense personal de custòdia present a l’àrea mèdica ni a les zones visuals i auditives. En aquesta exploració, la persona detinguda també ha d’estar exempta de restriccions físiques (esposes). L’única excepció és quan hi hagi sospites justificades de risc. En aquesta situació es deixarà constància per escrit de les circumstàncies en què es produeix l’exploració, la presència policial o d’altres persones, i les restriccions físiques emprades.

Si bé el Protocol d’Istanbul va néixer com a document no vinculant, s’ha convertit en la principal guia d’actuació a escala internacional, perquè ofereix els estàndards que ha de tenir tota exploració i investigació mèdica davant possibles al·legacions de maltractaments. A més, la Sala Penal del Tribunal Suprem, en la sentència 620/2016, de 12 de juliol de 2016, va reconèixer expressament la seva aplicabilitat a les persones detingudes a efectes probatoris.

Així, en virtut de la capacitat per fer propostes de millora que té la Sindicatura de Greuges de Barcelona cap als serveis municipals, hem recomanat a l’Ajuntament que prengui mesures, entre altres, per disposar d’un protocol o instrucció de la GUB referent a la presència policial en les visites mèdiques de les persones detingudes que s’adapti al Protocol d’Istanbul, amb l’objectiu de garantir la confidencialitat mèdica respecte de la persona detinguda. També hem assenyalat que seria desitjable introduir cursos de formació específica al cos policial de la GUB sobre el contingut i l’aplicació del Protocol d’Istanbul, per tal de conèixer, entre altres mesures, que la presència policial durant la visita mèdica de la persona detinguda ha de ser de caràcter excepcional.

David Bondia, síndic de greuges de Barcelona

WhatsAppEmailXFacebookTelegram