Rates

Es calcula que a les clavegueres de Barcelona hi ha quasi 260.000 rates. Foto: Arxiu

A Barcelona s’estima que hi ha quasi 260.000 rates que viuen sota terra. La xifra suposa un creixement notable respecte a les dades de població que aquest rosegador registrava fa només cinc anys, quan se’n contaven al voltant de 200.000. Alhora, aquest augment podria estar darrere de les queixes amb relació a les rates que durant l’estiu s’han sentit a la ciutat.

És per aquest motiu que el recent estudi liderat per Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) podria ser una molt bona notícia per a la capital catalana, la seva gent i el seu consistori.

Segons ha explicat l’Agència Catalana de Notícies, la investigació determina que les aigües residuals permeten detectar i quantificar amb major precisió les plagues de rosegadors a les ciutats. Així, el treball ha desenvolupat una estratègia per quantificar el nombre de rates segons la presència d’enzims trobats en l’aigua del clavegueram.

Dit d’una altra manera, ara es proposa detectar i quantificar les rates d’acord amb la seva femta localitzada en les aigües del clavegueram. Actualment, s’utilitzen diverses estratègies per a la vigilància d’aquestes plagues que generalment es basen en el recompte d’animals.

Tal com destaquen des del CSIC, les plagues de rosegadors són un perill per a la salut humana a causa de les malalties que poden transmetre. D’altra banda, el centre d’investigació alerta que a les grans ciutats, on les rates viuen al clavegueram, els rosegadors poden viure fins a set anys i procrear fins a quatre vegades a l’any amb una mitjana de 10 a 14 cries si no es realitza cap acció de control.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram