fumar

Set de cada 10 persones encara veu burilles a la platja tot i la prohibició de fumar. Foto: Blanca Blay/ACN

La prohibició de fumar a les platges de Barcelona ha reduït aquest estiu els usuaris que fumen fins a l’1%, segons dades facilitades per l’Ajuntament a partir d’entrevistes.

En paral·lel, el servei d’informació de platges (SIP) ha fet 40.000 accions de sensibilització, però no s’ha multat cap fumador. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, ha fet un balanç molt positiu de la normativa que prohibeix fumar a les platges de la ciutat i ha destacat que tant fumadors com no fumadors valoren amb una mitjana de 8 sobre 10 que no es pugui fumar a les platges. Així, el govern municipal considera que la implantació de la iniciativa platges sense fum ha complert els objectius marcats.

Al mateix temps, Badia ha explicat que no s’ha multat cap fumador perquè pràcticament la majoria ha apagat la cigarreta o se n’ha anat fins al passeig i han estat respectuosos. Per això, s’ha mostrat partidari de continuar apostant per la pedagogia i la comunicació com a recursos prioritaris a la multa.

Segons dades municipals, gairebé el 70% dels usuaris era coneixedor de la iniciativa de platges sense fum, ja que hi havia cartells i informació visible.

Tot i el balanç positiu de compliment que fa el consistori, un percentatge similar -el 72%- ha manifestat que ha vist burilles, concentrades principalment al costat del passeig. De fet, el govern municipal reconeix el paper que tenen els informadors ambientals i l’alt compliment de l’ordenança durant el dia, però admet que a la nit és més difícil controlar que es fumi a la platja. Així, també s’atribueixen part de les burilles que es poden veure a l’ús nocturn de la platja.

El regidor també ha destacat en positiu l’evolució del servei de bany assistit, que ha vist millores que s’han traduït en el seu ús. Concretament, els usuaris han passat de 4.500 a 7.800. En especial, al punt de Nova Icària, on s’ha incrementat un 48% el nombre de persones que n’han fet ús.

A banda, Badia s’ha referit en positiu també a l’ús dels espais per a gossos a la platja de Llevant. Durant l’estiu, un 73% han vingut de Barcelona i un 27% de fora de la ciutat, principalment de l’àrea metropolitana.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram