Concentració

L’àcid docosahexaenoic (DHA) està associat amb una major capacitat d’atenció selectiva. Foto: Pexels

Quan les hormones es descontrolen a l’adolescència, els nois i noies acostumen a tenir problemes per concentrar-se. Sovint és en els estudis on es nota més aquesta conseqüència del canvi de cicle vital.

En aquest sentit, una recent investigació realitzada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (ISPV) ha descobert quina mena d’aliments poden ajudar a millorar la concentració, sobretot a l’adolescència, però també en etapes posteriors.

Segons l’estudi, es tracta de l’àcid docosahexaenoic (DHA) que “està associat amb una major capacitat d’atenció selectiva i sostinguda en adolescents” i a l’àcid alfa-linolènic (ALA) que es relaciona “amb una menor impulsivitat”.

“Els resultats confirmen la importància de tenir una dieta que aporti quantitats suficients d’aquests àcids grassos insaturats per a un desenvolupament cerebral saludable”, apunten des de les dues institucions científiques.

On es troben?

L’estudi assenyala que la principal font de consum on es troben aquests àcids són els peixos grassos. “Això és rellevant, vist el baix consum de peix en societats occidentals”, afirmen des de l’estudi. Tanmateix, també es poden consumir en mol·luscos i en les anous.

La investigació es va fer sobre una mostra de 332 adolescents de diferents col·legis a Barcelona que es van sotmetre a proves que mesuraven el temps de reacció per a determinar la capacitat d’atenció selectiva i sostinguda, la capacitat d’inhibició davant estímuls de distracció, i la impulsivitat.

Tot i que des dels dos instituts apunten que calen més comprovacions per acabar de determinar el pes que aquests aliments juguen en la concentració, també assenyalen que “en tot cas, les troballes se sumen a l’evidència ja existent sobre el benefici de consumir peixos grassos en moments en què el cervell s’està desenvolupant en la seva màxima sofisticació abans d’aconseguir l’adultesa”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram