Placa solar

L’empresa pública es dirà L’Energètica. Foto: ACN

El departament d’Acció Climàtica ha impulsat la creació de l’Energètica, una empresa pública que subministrarà energia a la Generalitat i als organismes que en depenen. Aquesta energia serà d’origen renovable i s’obtindrà de l’autoconsum a edificis i infraestructures públiques.

Per a Patrícia Plaja, portaveu del Govern, es tracta d’un pas per accelerar la transició energètica de Catalunya i per “posar l’energia al servei del bé comú”. La mesura s’emmarca en el compliment dels objectius de descarbonització, que exigeixen reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle en un 55% l’any 2030 i arribar a la neutralitat d’emissions de carboni l’any 2050. L’Energètica no competirà amb empreses privades del sector elèctric ni oferirà els seus serveis als ciutadans. Tot i això, està previst que desenvolupi projectes propis o compartits amb entitats locals, sempre amb el vistiplau del territori. I la voluntat del Govern és que sigui una base per a gestionar autoconsums compartits i comunitats energètiques en els quals puguin participar famílies vulnerables properes.

Crítiques dels comuns i la CUP

Els comuns han reaccionat ràpidament a l’anunci. Lucas Ferro, diputat d’En Comú Podem, ha retret al Govern que la proposta del Govern “en mig de la crisi més gran de subministrament energètic” sigui “posar plaques solars als edificis públics de la Generalitat”. Exigeix, doncs, un projecte molt més ambiciós: “Volem que l’empresa pública sigui un instrument que permeti a totes les famílies accedir a les energies renovables”.

La CUP també s’ha posat en contra de la iniciativa, tal com està plantejada. Ho consideren un primer pas, però insuficient, i reivindiquen una empresa pública capaç de generar energia, distribuir-la i comercialitzar-la, i que serveixi per democratitzar l’accés a l’energia i impedir el lucre econòmic.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram