Sequera

Alguns municipis de més de 20.000 habitants no tenen plans contra la sequera. Foto: ACA

Canvi climàtic i sequera són dos conceptes íntimament lligats. És per aquest motiu que des de la Sindicatura de Greuges de Catalunya han alçat la veu per demanar més mesures contra la sequera a les administracions del país.

Els darrers indicadors mostren una evolució preocupant en aquest tema. Actualment, les reserves dels embassaments es troben al 38% de la seva capacitat. A més a més, alguns municipis s’han vist obligats a tallar el subministrament davant la manca de potabilitat de l’aigua a causa de la disminució del nivell dels rius, les fonts o els pous dels quals s’abasteixen.

D’aquesta manera, la Sindicatura ha recordat que els municipis de més de 20.000 habitants tenen l’obligació legal de disposar d’un pla d’emergència davant situacions de sequera i de tenir-lo en un termini de quatre anys. Al mateix temps, la defensora del poble ha anunciat que investigarà quins plans s’estan duent a terme per evitar la manca d’aigua i quins estan aturats.

“La síndica vol conèixer l’estat dels plans d’emergència a Catalunya, i per això s’ha adreçat a diversos municipis catalans de més 20.000 habitants que no consta que disposin d’aquests plans”, afirmen des de l’organisme. “S’ha demanat informació sobre la fase d’elaboració en què es troben i quin és el calendari previst per aprovar-los”, afegeixen.

Una realitat molt metropolitana

Si parlem de municipis que tenen més de 20.000 habitants indefectiblement ens hem de referir a la regió metropolitana de Barcelona. Segons l’Idescat, dels 20 municipis amb més població de Catalunya 14 són metropolitans. Així, les cinc ciutats més poblades de tot el país es troben en el territori i són Barcelona, l’Hospitalet, Terrassa, Badalona i Sabadell.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram