Autònoms informe

Un moment de la presentació de l’informe. Foto: Maria Asmarat/ACN

La pensió mitjana per jubilació dels autònoms és gairebé un 40% més baixa que en el règim general. Aquesta és una de les principals conclusions d’un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), que analitza la situació del treball autònom.

En aquest sentit, l’informe detalla que la quantia de la jubilació dels treballadors per compte propi és de les “més baixes” del sistema i ho atribueix al fet que un 86% dels autònoms mentre estan en actiu cotitzen a la Seguretat Social per la base mínima. En concret, la pensió mitjana dels autònoms el 2021 va ser de 747, mentre que en el règim general la quantia va ascendir fins als 1.194 euros.

L’organisme assegura que la reforma de pensions que planteja el govern espanyol “pretén equiparar” aquesta diferència. Així mateix, aposta per ampliar la jubilació activa –compaginar el 100% de la pensió amb el treball per compte propi- a tots els autònoms, amb independència que tinguin o no assalariats a càrrec.

Més dones

Durant la presentació de l’informe també s’ha pogut comprovar com augmenten les dones que es fan autònomes. L’any passat, la xifra de dones autònomes va augmentar més d’un 6%, mentre que en el cas dels homes hi va haver una reducció d’un 3%.

D’altra banda, el CTESC també ha recomanat que es restableixin els ajuts als autònoms per a la contractació de joves i alerta que aquest 2022 s’acaba el període de carència de les línies d’avals Covid de l’ICO. És per això que recomana a les autoritats competents “anticipar-se a eventuals escenaris d’impagaments”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram