Museu futur metròpoli

L’exposició sobre el futur de la metròpoli s’allargarà fins al 10 de gener de 2023. Foto: AMB

Metròpolis d’avingudes. Així ha estat batejada l’exposició organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que s’estrena aquest dimecres a l’Espai Mercè Sala de TMB i que es podrà veure fins al 10 de gener de l’any vinent. Es tracta d’una proposta que sorgeix dels resultats del concurs d’idees Nusos i Cruïlles, en el qual 53 equips van reflexionar sobre el futur de les infraestructures viàries.

Segons expliquen des de la mateixa AMB, l’exposició “mostra una ciutat imaginada en la qual vies, autopistes i carreteres s’han transformat en espais públics accessibles, sostenibles i integrats tant en la ciutat com en la natura”.

Això es tradueix en actuacions concretes com una Gran Via metropolitana que connecta tot el litoral amb els espais de més centralitat de Barcelona i els rius Besòs i Llobregat, i ofereix nous accessos a les platges metropolitanes a peu, en bicicleta i en transport públic.

O en un altre exemple, l’exposició mostra una avinguda que va des del Paral·lel de Barcelona fins a l’N-340, a les muntanyes d’Ordal. L’AMB ha definit aquestes grans vies com els “carrers majors” d’una metròpoli “accessible, saludable, segura i sostenible”.

Alhora, l’organisme aposta per uns nusos viaris que es converteixen en cruïlles, places, parcs i estacions intermodals.

Més enllà de la imaginació

Encara que aquestes propostes són només idees, l’AMB té capacitat per portar-les al terreny de la realitat. “En el marc de les seves competències en urbanisme i espai públic, s’està treballant en diversos àmbits per planificar, dissenyar i executar la transformació de diferents infraestructures viàries que en origen han estat pensades per al vehicle privat”, afirma l’organisme.

Es refereix al Pla director urbanístic metropolità, que es troba en procés de redacció i que proposa una xarxa d’avingudes metropolitanes que vertebra el transport públic i garanteix l’accessibilitat a peu i en bicicleta entre municipis.

En paral·lel, l’AMB està liderant un procés participatiu per transformar l’antiga N-150 en l’avinguda del Vallès i està actuant a l’antiga carretera C-245 per transformar-la en un carrer “més urbà” que integri un autobús d’altes prestacions i un carril bici entre els municipis de Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sant Boi i Cornellà.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram