Grafitis

Durant el 2022 s’han fet 77.417 intervencions per netejar les parets de Barcelona de grafitis. Foto: Ajuntament de Barcelona

La neteja és la segona preocupació dels barcelonins per darrere de la seguretat, segons l’últim Baròmetre Municipal de Barcelona. Més d’un de cada 10 ciutadans pensen que es tracta del problema més greu que viu la ciutat.

No és gens difícil d’entendre, doncs, que l’Ajuntament hagi reforçat el servei de neteja de grafitis. Així ho va fer públic el passat 10 de setembre amb l’anunci de l’ampliació del contracte de neteja de pintades a Barcelona.

D’aquesta manera, s’incorporaran dotze persones en sis nous equips amb furgonetes hidronetejadores per “actuar més ràpid en les zones més problemàtiques”, expliquen des del consistori.

Els equips reforçats serviran per netejar principalment les pintades del Raval, el Gòtic, el Poble-sec i Gràcia, i suposaran una inversió de 800.000 euros que se sumen als 4,5 milions que avui dia es destinen a aquesta tasca.

Segons es desprèn de les afirmacions de l’Ajuntament, el problema de les pintades a la ciutat és greu. “Durant el 2021 es van fer 115.092 intervencions i es van netejar 279.422 metres quadrats de façanes”, diuen. El 2022 les xifres se situen, fins al 31 d’agost, en les 77.417 intervencions i els 190.110 metres quadrats netejats.

Alhora, és Ciutat Vella on més grafitis s’han detectat. En concret 9.700 pintades en els darrers tres mesos.

Pintades al metro

A més del carrer, els grafitis i actes vandàlics també tenen molt impacte en els transports públics. En aquest sentit, a principis de mes, TMB feia pública la inversió que es destinarà durant els pròxims anys a reparacions derivades dels actes vandàlics.

En total seran més de 15 milions, a raó de tres milions per any, destinats al manteniment de les instal·lacions. En gran part, el projecte se centrarà a arreglar els desperfectes que generen els grafitis i l’scratching. Aquesta darrera paraula fa al·lusió a aquella tècnica que consisteix a ratllar, per exemple, un vidre per fer-hi un dibuix.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram