El Prat

Taulells d’atenció al client de Vueling. Foto: ACN

Jornada de cancel·lacions a l’aeroport del Prat per la vaga de controladors aeris a França, que ha obligat a anul·lar més de 1.000 vols i que ha afectat operacions arreu d’Europa.

L’aturada convocada pel Sindicat Nacional de Controladors del Trànsit Aeri (SNTAC), que reclama pujades salarials per combatre la inflació i més plantilla per fer front a les jubilacions, ha provocat cancel·lacions de vols de Vueling, Ryanair, Transavia o Easyjet.

La majoria de clients van rebre l’avís de la suspensió dijous i ja no s’han desplaçat a l’aeroport barceloní. Amb tot, alguns, com el Rodrigo, que havia de volar a Brussel·les, s’han assabentat de la cancel·lació al mateix aeroport. “Ningú m’ha avisat i no em donen alternatives”, lamenta a l’ACN.

Air France i Ryanair, les més afectades

Les companyies més afectades per la vaga són Air France i Ryanair que han hagut de suspendre més de 400 vols a tot Europa. Aena avisa que “podran veure’s afectats altres vols que sobrevolin l’espai aeri francès”, ja que les autoritats gal·les calculen que es quedaran a terra un 50% de les operacions.

L’aturada dels controladors aeris ha obligat a cancel·lar una setantena d’operacions de Vueling a l’Estat, la meitat de les quals a l’aeroport del Prat. Al seu torn, Transavia, Easy Jet i Ryanair no han donat xifres concretes d’afectació a la infraestructura barcelonina, però sí que han admès que hi ha hagut diverses cancel·lacions.

Per tal de minimitzar els efectes de la vaga, s’ha deshabilitat la regla que restringeix rutes per sobrevolar el Regne Unit per oferir més opcions a les companyies aèries. Per evitar retards de Marsella, els vols amb origen o destí Barcelona o Palma de Mallorca podran optar per l’espai aeri nord-africà. “Es preveu durant tota la jornada de vaga un gran volum de rutes no estàndard evitant el territori francès i provocant afectació al trànsit aeri de tot Europa”, afirma el gestor de navegació aèria, Enaire.

Passatgers buscant alternatives

El fet que les companyies afectades comuniquessin ahir dijous als seus clients la cancel·lació dels vols ha fet que les conseqüències de la vaga de controladors a França no fossin visibles aquest matí a l’aeroport del Prat.

Els pocs viatgers que s’han trobat el vol cancel·lat un cop a l’aeroport s’han acostat als taulells d’atenció al client de les companyies perquè els donessin una alternativa. És el cas de la Immaculada i el Jaume, que tot i que els van enviar un correu ahir informant-los de la cancel·lació del seu vol a Londres no el van veure. “Hem llegit el correu aquest matí i hem vingut a l’aeroport per buscar una alternativa. Finalment, ens han col·locat en un altre vol aquest vespre”, expliquen a l’ACN.

El Rodrigo, per la seva banda, volava aquest matí a Brussel·les amb Ryanair i assegura que ningú li ha comunicat la cancel·lació. Es queixa que la companyia l’ha tractat amb “prepotència” i que l’única solució que li han donat és acostar-se a la Terminal 1 per buscar un vol alternatiu.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram