Diada

L’ANC ha assegurat que a la manifestació hi van participar 700.000 persones. Foto: Jordi Borràs/ACN

L’endemà de la celebració de la Diada i la manifestació independentista organitzada per l’ANC ha servit per constatar que la jornada d’ahir ha reobert el debat sobre quina ha de ser l’estratègia independentista.

Qui de seguida s’ha pronunciat ha estat la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, que en una entrevista a Catalunya Ràdio ha demanat que es convoquin eleccions “ara” si els partits no defineix un projecte per aconseguir la independència. Unes paraules que donaven continuïtat a l’ultimàtum que va llançar ahir al final de la manifestació. Tot i això, ha afegit el següent: “Si veuen que sí que es pot fer -la independència– i la manifestació de la Diada remou, la legislatura encara és viva i hi ha temps per actuar”. En paral·lel, la presidenta de l’ANC ha reivindicat que la manifestació va aplegar persones amb diferents sensibilitats i ha negat una vegada més que fos una marxa en contra del Govern.

ERC tanca la porta a un avançament electoral

Les reaccions a les paraules de Feliu no s’han fet esperar. En el cas d’ERC, la seva portaveu, Marta Vilalta, ha tancat la porta a un avançament electoral. En declaracions a La 2 i Ràdio 4 aquest mateix matí, Vilalta ha argumentat que “el Govern ha de treballar per ajudar la gent”. A més, ha lamentat les crítiques “que traspassen uns límits”. “No és just. Els representats som persones. Hi ha d’haver un mínim de respecte”.

D’altra banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha celebrat des de Suïssa, en declaracions a Rac1, que hi hagués “tanta gent” a la manifestació de l’ANC.

Junts vols una reconstrucció

En una altra línia s’ha mogut Junts per Catalunya. El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha tornat a exigir la reunió d’un “espai de direcció estratègica” de l’independentisme com a condició per no sortir del Govern. Segons Turull, que ha estat entrevistat a Rac1, després de la manifestació “urgeix constituir un altre cop” la direcció estratègica del moviment. “Ens anirem veient amb ERC per veure si, d’aquí al Debat de Política General, ens posem d’acord en el que veiem diferent”, ha assegurat insistint que la reunió de la direcció estratègica “ha de ser com més aviat millor”.

Per la seva banda, la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha dit que veu “perfectament possible que Junts deixi el Govern”. “En el govern, nacionalment, els compromisos no s’estan complint”, s’ha queixat en una entrevista a ‘Cafè d’idees’ de La 2 de TVE.

Per últim, des de la CUP ja van deixar clar ahir que l’estratègia independentista ha de passar per “capgirar l’agenda del reencuentro de Junts i ERC”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram