Injecció covid

La investigació vol determinar aquelles variants de la covid que poden evadir la immunitat de la vacuna. Foto: Arxiu

Encara que a poc a poc sembla que la covid-19 s’allunya de les nostres vides, el cert és que la setmana passada, la infecció respiratòria va suposar la mort d’una quinzena de persones a la regió metropolitana i l’ingrés de més de 300 als hospitals del territori.

Així mateix, les variants de la malaltia i l’impacte que aquestes poden tenir en la salut mundial continuen preocupant a la comunitat científica. És per aquest motiu que s’ha conformat un nou equip de treball internacional, en el qual hi ha l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que vol “dilucidar la circulació i l’impacte de les variants actuals i emergents del SARS-CoV-2”.

Batejat com END-VOC i finançat per la Comissió Europea, segons expliquen des del centre d’investigació barceloní, el projecte tractarà de “comprendre les implicacions en el diagnòstic, les estratègies de vacunació i les opcions de tractament” per a aquestes noves variants. Per això, es volen obtenir dades de les soques de covid que circulen en el Regne Unit, Espanya, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Noruega, Luxemburg, Suïssa, Brasil, Perú, Moçambic, Sud-àfrica, Nigèria, Palestina, Índia, Pakistan i Filipines.

Els reptes

El projecte rebrà una inversió de 10 milions d’euros i tindrà una durada de tres anys. Alhora, la iniciativa se centrarà en cinc objectius. Aquests són detectar i definir les variants virals emergents; avaluar la seva capacitat per evadir la immunitat de la vacuna i els tractaments actuals; trobar les causes de la covid persistent; i proporcionar respostes per protegir-se davant de futurs brots de malalties infeccioses.

Per tots aquests motius, des d’ISGlobal consideren que la iniciativa “reforçarà la capacitat de la comunitat de salut global no sols per respondre a la pandèmia actual, sinó també a futures amenaces sanitàries”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram