Bretxa digital

Les persones en risc d’exclusió social tindran prioritat en el pla per acabar amb la bretxa digital. Foto: AMB

La Generalitat ha donat a conèixer la seva gran aposta per erradicar la bretxa digital pels pròxims tres anys. Es tracta d’un projecte valorat en més de 18 milions d’euros provinents de fons europeus de recuperació econòmica, molts dels quals es destinaran a la regió metropolitana de Barcelona.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés Línia, la iniciativa suposarà realitzar més de 6.800 cursos de coneixements digitals que, en el marc de tota Catalunya, suposaran dotar d’eines sobre tecnologia a un 4,5% de la població, és a dir, a més de 90.000 persones.

“La situació excepcional derivada de la pandèmia de la covid-19 ha accelerat el procés de digitalització, posant en relleu les fortaleses, però també les mancances relatives del nostre país”, expliquen des de la Generalitat. Pel que fa a les febleses, l’organisme públic es refereix a la “baixa capacitació digital de bona part de la població, amb particular incidència en aquells sectors que estan vivint un procés accelerat de canvi”.

És per aquest motiu que els cursos prioritzaran les persones majors de 60 anys, les persones aturades, les persones amb fills a càrrec i risc d’exclusió social i les persones amb discapacitat. Tanmateix, els cursos també es destinaran a altres col·lectius com l’educatiu o el de la petita i mitjana empresa.

Un projecte ambiciós

Sens dubte es tracta d’un projecte de gran abast. En aquest sentit, els objectius de la iniciativa són també ambiciosos. Entre d’altres, segons afirma la documentació del pla, es vol aconseguir que “ningú es quedi enrere en la seva inclusió al món digital”. Alhora, el projecte tractarà de reduir la bretxa digital per qüestió de gènere, incrementant el nombre de dones matriculades, graduades i treballadores en sectors tecnològics. Finalment, la iniciativa tractarà de garantir l’adquisició de competències digitals,”tant per part dels docents com de l’alumnat de tots els nivells del sistema educatiu”.

Impacte a la regió metropolitana

Pel que fa a l’impacte territorial, la regió metropolitana és la que, en termes absoluts, es veurà més beneficiada pel projecte. Els mínims establerts en la documentació de la iniciativa estipulen que al territori es realitzaran 4.469 cursos que afectaran més de 51.000 persones de 174 municipis metropolitans.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram