Pagesos

Cada vegada hi ha menys persones que es dediquen al camp a la regió metropolitana. Foto: Ajuntament de les Franqueses

Veus reputades com la de l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) han alertat en els darrers temps de la crisi alimentària que el planeta viurà en els pròxims anys. La guerra a Ucraïna ha fet trontollar les cadenes de subministrament i ha tingut un efecte visible en països de l’Àfrica. Actualment, 828 milions de persones no tenen suficient alimentació, i els primers càlculs apunten que el conflicte bèl·lic sumarà quasi 20 milions de persones més a les que ara pateixen fam. No és estrany, ja que Rússia i Ucraïna aporten el 12% de les calories d’aliments comercialitzades a nivell mundial.

A més, segons un article publicat per la revista Earth’s Future, a tot això cal sumar-hi que la manca d’aigua a la qual s’enfronta el planeta farà perillar el 60% de les explotacions agrícoles globals.

Davant aquest panorama, en el terreny metropolità s’imposa la necessitat de crear un nou model productiu que sigui menys dependent de l’exterior i que, per tant, tingui un menor impacte a escala global. Malauradament, es pot afirmar que l’àrea metropolitana de Barcelona no està fent els deures per tal d’aconseguir l’anomenada sobirania alimentària.

Això és el que es desprèn de l’estudi elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), publicat en el seu recull estadístic de 2021. Les dades són contundents, però n’hi ha una que sobresurt per sobre de la resta: el percentatge dels aliments que aporta l’àrea metropolitana de Barcelona a la seva població és de l’1,4%. És a dir, de tot el que els ciutadans de la regió consumeixen, només aquest petit percentatge està produït al territori.

Tres dècades de retrocés

La situació, en gran part, té a veure amb la manca de terrenys de conreu a Barcelona i la seva rodalia. Al seu torn, aquesta s’explica, en part, per l’expansió dels terrenys urbanitzats en els últims 30 anys.

Segons l’IERMB, l’ús urbà del sol ha crescut un 70% si ens referim a la regió metropolitana (RMB) –conformada pels Vallesos, el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Maresme– i d’un 37% si parlem de l’AMB. “Ha estat un procés que ha anat acompanyat d’un augment també molt significatiu de les infraestructures viàries”, afirmen des de l’institut.

Així, des del 1987, la tendència a la metròpoli ha passat per la “generació de continuïtats i tancaments en trames urbanes” i per la construcció de “noves urbanitzacions disperses”.

En aquest sentit, l’expansió urbana també ha anat acompanyada d’un altre fenomen que ha fet minvar la producció agrícola del territori metropolità. L’abandonament de l’activitat agrària ha suposat una reducció gradual, però constant, de la superfície agrícola, que en tres dècades ha caigut un 25% a l’àrea metropolitana i un 18% a la regió. “Una part important s’ha convertit en espai urbà, però una altra ha passat a engrossir les masses forestals, que són principalment boscos”, assenyalen des de l’IERMB.

Tot això fa que la superfície cultivada a l’àrea metropolitana se situï en el 8,3% del total del territori. Així mateix, a la regió metropolitana aquesta mena de sol arriba fins al 16%. “El procés d’abandonament d’aquesta superfície continua actiu, i en els darrers onze anys s’estan perdent de mitjana anual 309 hectàrees a la RMB i 39 a l’AMB”, diu l’IERMB per afegir que aquest fet redueix “la sobirania alimentària de la metròpoli”.

I per si no n’hi hagués prou, cal afegir-hi que l’abandonament del camp ha anat aparellat amb la desaparició de la pagesia. De fet, avui dia no hi ha recanvi generacional, i el 65% dels treballadors de la terra a la metròpoli són homes de més de 55 anys.

Conscienciar

Malgrat la crítica situació que viu el territori, des de fa anys institucions com l’Ajuntament de Barcelona estan duent a terme una estratègia per impulsar la sobirania alimentària a la ciutat. N’és un exemple l’exposició itinerant Per una alimentació sostenible. Actuem!, que va començar a mostrar-se al públic barceloní a finals de l’any passat i que enguany està visitant els diferents districtes de la ciutat. De fet, també s’ha exposat a Santa Coloma, Sant Feliu i Badalona.

Així mateix, i segons ha pogut saber el Línia, aquesta iniciativa que vol promoure l’alimentació sostenible i sensibilitzar la població sobre la seva importància arribarà en els pròxims mesos a quatre nous municipis metropolitans, tot i que encara no se sap quins seran.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram