Discoteca

Les punxades en discoteques es van començar a produir a Europa la tardor de l’any 2021. Foto: síndic de greuges de Catalunya

Des de la tardor del 2021 es produeixen a les discoteques de tota Europa, però no ha estat fins aquest estiu que les punxades a dones en entorns d’oci han arribat a Catalunya. És per aquest motiu que el síndic de greuges de Catalunya ha anunciat que realitzarà una investigació per tal de saber què estan fent les administracions per aturar aquesta situació i donar suport a les dones que són agredides.

Segons ha explicat el mateix organisme de defensa de la ciutadania, actualment els centres d’atenció primària (CAP) disposen d’un protocol en cas de punxada i també ofereixen suport psicològic. Alhora, els Mossos d’Esquadra, hi hagi o no denúncia, investiguen els casos a través de la Divisió d’Investigació Criminal.

Tanmateix, la Sindicatura s’ha adreçat al Departament de Salut per saber “com s’actua des que es té coneixement d’una punxada; quina atenció es dispensa als CAP i als hospitals; com és el protocol de punxada accidental, i quina atenció física i psicològica reben les víctimes”.

Així mateix, l’organisme ha demanat informació al Departament d’Interior per saber el nombre de denúncies, si hi ha hagut casos en menors, i quina és la col·laboració amb les policies locals. “El síndic també s’ha adreçat al Departament d’Igualtat i Feminismes per conèixer les actuacions que s’estan duent a terme amb relació a aquests fets”, afegeixen des de la Sindicatura.

Finalment, en l’àmbit local, el síndic ha preguntat a l’Ajuntament de Barcelona si s’ha establert algun protocol d’actuació amb relació a aquests casos, si s’ha fet alguna trobada amb els representants de l’oci nocturn i si s’han acordat criteris d’actuació comuns.

El motiu de les punxades

Tot això succeeix mentre les preguntes que susciten les punxades en entorns d’oci encara generen molts interrogants. Segons el síndic, “els casos no es poden considerar de submissió química, ja que, fins avui, aquestes punxades no han estat relacionades amb abusos sexuals ni robatoris”. “Tampoc no sembla que s’hagin trobat restes de drogues en les anàlisis clíniques realitzades a les víctimes i cap de les persones punxades ha contret cap malaltia, la qual cosa dificulta saber les causes que motiven aquesta pràctica”, afegeixen des de l’organisme.

El darrer cas

Els Mossos d’Esquadra investiguen un cas de punxada a una menor d’edat a la festa major de Sant Andreu de la Barca. Segons ha explicat l’Agència Catalana de Notícies, al voltant de les tres de la matinada d’aquest diumenge, una jove de 15 anys es va dirigir al Punt Lila instal·lat a la zona on tenen lloc els concerts musicals en notar una punxada. Allà mateix va ser atesa per una infermera que no va detectar que la noia presentés símptomes de submissió química. Per precaució, va ser traslladada a l’Hospital de Martorell on les analítiques no van detectar cap substància ni droga.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram