Rodatge espot platja

Rodatge d’un espot a la platja. Foto: Ajuntament

Potser alguns no ho sabran, però els últims anys actors i actrius de la talla de Blanca Portillo, Mario Casas, Alberto San Juan, Adriana Ugarte, Sean Penn i Ernesto Alterio han passat pel Prat de Llobregat per rodar pel·lícules. D’aquesta manera, alguns racons de la ciutat han esdevingut poblats africans en guerra o escenaris postapocalíptics, tot i que també han servit per enregistrar anuncis publicitaris.

De fet, en l’última dècada s’han triplicat els rodatges a la ciutat, que ara mateix és la segona de Catalunya que acull més produccions, per darrere de Barcelona. En concret, si l’any 2012 se’n van fer 40, el 2021 se n’hi van fer 147. Així ho indica l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) en la seva memòria. Des d’El Prat Film Office, l’oficina municipal que coordina i assessora les productores per rodar a la ciutat, destaquen la diversitat de localitzacions que ofereix una ciutat com el Prat. “Al principi les favorites eren la platja i els espais naturals, però hem fet una feina intensa per desenvolupar el catàleg local”, explica al diari Línia Elena Torrent, coordinadora d’El Prat Film Office.

Ara per ara al catàleg hi ha més de 200 localitzacions disponibles per rodar-hi, i bona part d’aquestes estan ubicades al mateix nucli urbà. De fet, Torrent indica que llocs com el Parc Nou o el pont Nelson Mandela atrauen un bon grapat de produccions.

Ara bé, ser la segona ciutat del país amb més rodatges també acaba implicant més molèsties per als veïns. Si bé és cert que la majoria de produccions són anuncis que no requereixen grans muntatges o moviment de persones i vehicles, les pel·lícules són un món diferent. Ara mateix, de fet, s’està rodant al Prat l’últim llargmetratge d’Agustí Villaronga, Loli Tormenta, un film amb el qual el director s’endinsa en la comèdia, un gènere que no havia explorat en els seus més de quatre dècades de carrera.

En aquest sentit, la Film Office, que va néixer el 2012, s’encarrega de coordinar-se amb la policia local, amb qui té fil directe per planificar i repassar quina és la millor localització per gravar. “S’intenta que sigui el mínim d’invasiu”, destaca Torrent. Així, una de les accions que porta a terme l’oficina, a més d’assessorar la producció en qüestió, és informar els veïns dels dies de gravació i de l’impacte que pot generar el rodatge.

“Proactius”

Preguntats sobre la raó per la qual el Prat és una destinació desitjada per fer-hi rodatges, des de la Film Office recorden que l’existència de la mateixa oficina ja és un gran pas. “Ens permet treballar de manera coordinada”, destaca Torrent. “Som proactius i facilitadors per a les produccions”, afegeix. Unes produccions que varien en la seva essència, havent-hi des de grans projectes per a Netflix fins a projectes acadèmics.

Amb tot, Torrent recorda que el Prat promou rodatges sostenibles amb el medi ambient, en línia amb el que estipula la Catalunya Film Comission.

I ja de cara al setembre, està previst que la pratenca Laura Ferrés signi a la ciutat el seu primer film, La imatge permanent. Talent pratenc per arrencar de nou el curs i continuar col·locant el Prat a la gran pantalla.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram