Mosquit

Els mosquits poden transmetre malalties com el Zika o el Dengue. Foto: Ajuntament de Barcelona

Com fa des de fa anys, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ja ha identificat els espais públics de la ciutat on hi ha més risc que les poblacions de mosquits hi proliferin i acabin presentant un problema de salut pública. Es tracta de punts de cria de l’insecte i l’objectiu principal de l’organisme és eliminar-los.

Des de l’abril fins al novembre s’intensifica la vigilància d’aquests punts i, segons ha explicat aquest dimecres la mateixa ASPB, enguany s’han establert 82 zones de vigilància. El mapa s’elabora a partir de la recollida de dades del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) i té en compte, a més de la presència de mosquits, on hi ha ciutadania vulnerable pel que fa a la salut i quines són les denominades “zones de risc epidemiològic”. Es tracta, sobretot, d’hospitals, clíniques, centres del viatger o barris on hi ha desigualtats socials en salut.

Però no només això, ja que aquest any l’agència ha ampliat la seva definició de col·lectius més vulnerables incorporant-hi com a variable “la priorització de les zones properes a centres escolars per a infants de 3 a 5 anys i les residències de persones grans”.

Sigui com sigui, segons el mapa, els districtes en què més zones de risc hi ha són Sants-Montjuïc, amb 16, i Horta-Guinardó, amb 11. A l’extrem contrari hi ha l’Eixample, amb quatre, i les Corts, amb cinc.

Malalties de transmissió

Per altra banda, el mapa té com a objectiu reduir la presència del mosquit tigre i els riscos que això pot comportar per a la possible transmissió de malalties importades. Alhora, l’agència vol evitar la proliferació de virus com el Zika, el Dengue, el Chikungunya o el virus del Nil Occidental.

Mapa mosquits

El mapa determina en quines zones hi ha població vulnerable als mosquits. Foto: ASPB

WhatsAppEmailXFacebookTelegram