Jordi Hereu i Alberto Ruiz-Gallardón

Els exalcaldes de Barcelona i Madrid Jordi Hereu i Alberto Ruiz-Gallardón han demanat una proposta turística conjunta. Foto: Foment

En l’economia, el futbol, la nit i fins i tot en la celebració d’esdeveniments, Barcelona i Madrid sempre s’han relacionat des de la competitivitat. És per aquest motiu que la trobada que han organitzat aquest dijous empresaris de les dues ciutats per tal de potenciar el turisme anava més enllà del seu objectiu explícit; era una manera de refer ponts.

A l’acte, que s’ha celebrat a la capital espanyola, hi han participat les dues patronals d’empresaris més destacades de Barcelona i Madrid, els exalcaldes Jordi Hereu i Alberto Ruiz-Gallardón i empresaris del sector cultural, turístic i gastronòmic de les dues bandes del pont aeri.

Exercint d’amfitrió, el primer a intervenir ha estat Miguel Garrido de la Cierva, president de la Confederación de Empresarios de Madrid (CEIM), que ha reconegut que Barcelona ha estat una ciutat puntera, al mateix temps que assenyalava que en els darrers temps Madrid havia sabut adaptar-se. Tot i que ha defensat que cal que les ciutats, com les empreses, competeixin, ha dit que també han de col·laborar per “atraure el turisme de llarga distància”.

Per la seva banda, Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, la patronal catalana, ha recordat que la idea d’establir ponts entre les dues ciutats en l’àmbit del turisme ja va sorgir abans de la pandèmia. “Vam veure que era necessari reforçar els vincles entre Madrid i Barcelona en temes turístics, culturals i gastronòmics”, ha dit.

Sense pèls a la llengua

Tal com l’exalcalde de Madrid Alberto Ruiz-Gallardón ha expressat en diverses ocasions, deixar la política permet no haver de caminar amb peus de plom. En aquest sentit, l’integrant del Partit Popular ha afirmat que Barcelona i Madrid són dues “ciutats radicalment diferents”. Segons el seu parer, la dimensió de Madrid, que va integrar els municipis limítrofs, és diferent que la de Barcelona, que no ho va fer. Per altra banda, ha afirmat que, mentre “Madrid és una realitat construïda de dalt a baix, Barcelona està construïda de baix a dalt per la societat civil”. Aquestes diferències han fet que les dues ciutats es desenvolupessin de manera diferent i, a ulls de l’exalcalde, no ha estat fins que Madrid s’ha tret el pes de l’administració que ha començat a créixer.

És per tot això que, si parlem d’internacionalització, ara és el moment en què Madrid i Barcelona poden anar plegades per promocionar-se. “En un món globalitzat, són dues ciutats molt petites, i si volem competir en turisme i comerç, evidentment, anar juntes multiplica les oportunitats i pot ser imbatible”, ha dit Gallardón. “No se m’acut una altra suma de dues realitats urbanes que pugui superar el que les dues ciutats poden oferir”, ha afegit.

De la mateixa manera s’ha expressat Jordi Hereu quan ha dit que Barcelona i Madrid tenen productes turístics diferents que units podrien funcionar molt bé. Per a ell, això podria captar “el turisme de llarg radi, perquè gasta més del doble que el turisme europeu”, el qual, fent broma, ha considerat com a turisme nacional i de cap de setmana.

L’exalcalde socialista ha recordat que l’Estat espanyol només atrau un 7% de tot el turisme de fora d’Europa al continent. Es referia al turisme asiàtic o americà, però també al de mercats emergents, com el de les classes mitjanes de l’Àfrica o l’Índia.

“Barcelona té molt d’èxit als Estats Units i Madrid està en un moment de creixement, i és un dels grans referents de tota Iberoamèrica… Això fa que tingui sentit crear un producte turístic conjunt imbatible”, ha sentenciat.

Les demandes

La bona entesa també ha anat acompanyada de certes peticions. Els dos exalcaldes s’han mostrat molt contundents a demanar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Alhora, han afirmat que, si es vol tenir un producte conjunt, cal vendre’l de forma conjunta. “Cal anar pel món i vendre junts una idea, i això no ho hem fet històricament”, ha dit Hereu. “Anar a Nova York o a Pequín amb una campanya conjunta de Barcelona i Madrid deixaria molta gent sorpresa”, ha apuntalat Gallardón.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram