Orca Ulisses

L’Orca Ulisses va actuar fins al 1994 a l’Aquarama del Zoo de Barcelona. Foto: Zoo de Barcelona

Les tasques d’enderroc de l’Aquarama i del pavelló dels dofins del Zoo de Barcelona ja han començat. Així ho han anunciat aquest dimarts des de Barcelona de Serveis Municipals (B:SM). Les instal·lacions es van inaugurar coincidint amb el dia de la Mercè del 1968 i estaven inspirades en el Seaquarium de Miami.

“Van ser uns dels primers equipaments d’aquestes característiques d’Europa i construir-los va suposar tot un repte”, han afirmat des de l’organisme públic. “No només per les seves dimensions, sinó per la complexitat d’haver d’emmagatzemar i mantenir en bones condicions una quantitat ingent d’aigua salada que periòdicament calia renovar”, han afegit.

Des de la seva inauguració i fins al 2011, per l’Aquarama i el delfinari hi van passar un total de 31 dofins. “Alguns van conviure amb l’Orca Ulisses, que hi va arribar l’any 1983 i s’hi va estar fins al 1994, quan va ser traslladada al Sea World de San Diego, als Estats Units”, ha assenyalat B:SM.

Malgrat això, aquestes instal·lacions del Zoo no sempre van ser ben vistes. La pressió dels moviments a favor dels drets dels animals va aconseguir que l’any 2014 l’Ajuntament es comprometés a deixar de fer espectacles amb dofins.

De fet, els dofins que són emprats per a l’espectacle viuen situacions d’estrès que fan que tinguin sis anys menys d’esperança de vida que els dofins en llibertat. És per això que el 2015 es van deixar de fer exhibicions d’aquesta mena, tot i que el Zoo de Barcelona va acollir els seus últims dofins fins al juliol del 2020.

El nou espai

On hi havia l’Aquarama i el delfinari l’Ajuntament de Barcelona vol instal·lar-hi una reserva d’animals que posi al centre la seva “salut i benestar”. Aquest espai ocuparà uns 3.500 metres quadrats i comptarà amb cinc patis exteriors, visibles per als visitants.

Tot forma part del nou model de zoo que vol impulsar el consistori i que té entre els seus objectius “la transformació de bona part de les instal·lacions per fer d’aquest equipament un centre de preservació de la biodiversitat que contribueixi activament a la conservació, la recerca científica i la divulgació envers la fauna salvatge i els seus hàbitats naturals”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram