Telèfon

A Barcelona hi ha més homes que truquen per demanar ajuda al Telèfon de l’Esperança que dones. Foto: Arxiu

La pandèmia ha tingut un impacte clar sobre la salut mental. Això és el que es desprèn del darrer informe elaborat per l’Observatori de l’Esperança, que analitza el nombre de trucades que atenen el Telèfon de l’Esperança i el Telèfon de Prevenció del Suïcidi. En total, durant el 2021 els dos serveis van atendre quasi 50.000 trucades.

El Telèfon de l’Esperança

Les xifres parlen per si soles. De les 31.500 trucades que es rebien el 2019 es va passar a les 54.800 que es rebien el 2020 amb l’arribada de la pandèmia. El 2021, tot i el relaxament de les mesures de contenció de la covid i la baixada de la mortalitat, el nombre de trucades ha estat elevat: 43.100.

D’aquestes, un 27% corresponen a persones que truquen des de Barcelona, un 45% des de la resta de Catalunya i un 28% des de la resta de l’Estat. Pel que fa a la capital catalana, són els homes qui més truquen. Es tracta d’una tendència que contrasta amb el que passa a nivell global, on dues de cada tres trucades als telèfons d’ajuda han estat fetes per dones.

Així mateix, i segons explica l’estudi, “les persones que truquen amb una edat inferior als 40 anys en la seva gran majoria són de la resta de Catalunya (66%)”. En canvi, entre el col·lectiu d’entre 40 i 64 anys la distribució és similar a Barcelona, la resta de Catalunya i Espanya.

Per altra banda, les persones d’entre 65 i 79 anys que truquen tornen a ser majoritàriament de la resta de Catalunya (53%). Finalment, els majors de 80 anys, encara que pocs, provenen de la ciutat de Barcelona (79%).

El Telèfon de Prevenció del Suïcidi

Si en un dels dos serveis s’ha notat especialment l’efecte de la pandèmia ha estat en el Telèfon de Prevenció del Suïcidi. El 2020 es registraven 1.102 trucades. El 2021 han estat 5.781.

En aquest cas, gran part de les trucades provenen de Barcelona (29%) i de l’àrea metropolitana (10%). La resta de Catalunya i de l’Estat representen respectivament el 30 i el 31% de les trucades.

Així mateix, a la capital catalana i la seva rodalia, el perfil de les persones que truquen a aquest servei és divergent. Mentre que a Barcelona hi ha més dones i persones no binàries, en el cas de l’àrea metropolitana predominen els homes. A més, si a Barcelona la majoria de trucades són de persones de més de 70 anys, en el cas metropolità n’hi ha més de persones d’entre 30 i 69 anys.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram