Vacunació

L’ISGlobal alerta de la importància de continuar amb la vacunació de la covid. Foto: Aleix Freixas/ACN

En xarxes socials com Telegram són freqüents els grups antivacunes. Amb noms com “circ covid” o “plandemia”, la seva activitat és frenètica. Amb tot, les publicacions que apareixen en aquests grups han viscut un lleuger canvi en els darrers temps. Si a l’inici de la crisi sanitària es parlava de la inexistència d’una pandèmia i quan va arribar la vacuna dels “efectes assassins” d’aquesta, ara les publicacions han derivat cap a temes que poc tenen a veure amb la medicina. La guerra d’Ucraïna o la crisi de subministraments ha donat un nou pretext a aquests grups per seguir creient en la conspiració mundial o, com ells diuen, “la conspiració globalista”.

En part, la realitat ha acabat per desmentir les teories negacionistes. Quan l’impacte del virus s’ha relaxat i s’ha vist que les mesures de control social anaven a la baixa, també s’ha acabat la benzina amb la qual aquests col·lectius s’alimentaven. Tanmateix, des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) asseguren que el descrèdit cap a la ciència ha calat després de quasi dos anys i mig de pandèmia.

Segons l’entitat científica, “malgrat un petit però significatiu augment en l’acceptació de la vacuna en l’àmbit mundial –del 71,5% el juny de 2020 al 75,2% el juny de 2021–, les vacunes contra la covid continuen estant subjectes a percepcions errònies sobre la seva seguretat, eficàcia i riscos”. Alhora, encara hi ha “desconfiança en les institucions responsables de les campanyes de vacunació”.

Per altra banda, segons explica l’ISGlobal, un dels factors determinants en els recels envers la ciència són les xarxes socials. “El grup de població més exposat a les xarxes socials –joves menors de 24 anys, amb estudis secundaris o universitaris i que viuen en nuclis urbans– és el que més reticència té a vacunar-se”, diu l’organisme.

La covid encara mata

Lluny queden els dies en què la pandèmia matava cada dia milers de persones. De totes maneres, des de l’ISGlobal alerten que, “encara que alguns països estan relaxant les mesures de control de la covid basades en l’evidència, la malaltia continua sent una amenaça per a la salut pública”.

De fet, a l’àrea metropolitana de Barcelona, en el darrer mes van morir 190 persones per la malaltia, i durant la setmana passada hi havia quasi 1.300 persones ingressades.

És per aquest motiu que l’ISGlobal assenyala que, perquè les campanyes de vacunació tinguin èxit, “s’han de superar importants reptes, com l’augment de la vacunació entre els que declaren tenir menor confiança en la vacuna, a més d’ampliar l’accés a la immunització als països de renda mitjana i baixa”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram