Corb

La mida del cervell en relació amb el cos del corb és superior a la d’altres animals. Foto: Arxiu

Hi ha corbs a l’àrea metropolitana de Barcelona, a la Xina, al Canadà, a l’Índia, a Mongòlia o a Cuba. Aquesta au, com els humans, és un dels pocs animals que es troben a pràcticament totes les latituds del planeta.

Ara, una investigació realitzada pel Centre d’Investigacions CREAF, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i per la Universitat de Washington, a St. Louis, ha determinat els motius d’aquesta expansió. Segons els investigadors Daniel Sol i Joan Garcia-Porta, el corb té capacitat de volar grans distàncies, un cos gran i una alta intel·ligència que li han permès adaptar-se a tota mena d’ambients.

D’aquesta manera, i segons l’estudi, “els corbs, alhora que s’escampaven pel món, produïen espècies noves a una velocitat exorbitant: més de 40 espècies diferents en només 10 milions d’anys. Espècies que canviaven la mida del seu cos i la forma del bec per adaptar-se a nous ambients”.

La clau és en el vol i la intel·ligència

Els corbs tenen unes ales relativament més llargues que la resta de còrvids i cossos de mides més grans. Són aquests factors els que els permeten volar grans distàncies i establir-se en noves localitzacions.

“Cada lloc nou pot tenir unes condicions diferents que l’anterior, a la qual cosa l’espècie s’ha hagut d’adaptar, modificant la seva morfologia per a cada nova condició”, considera la investigació. Finalment, aquesta au ha estat capaç de viure en zones tant desèrtiques com àrtiques.

Per altra banda, la mida del cervell en relació amb el cos és superior a la d’altres animals, i això dota el corb de més intel·ligència. “La intel·ligència en animals es demostra quan un individu és capaç de solucionar reptes i sobrepassar les limitacions o desajustos que es produeixen quan es canvia d’ambient”, afirmen els investigadors. En aquest sentit, l’adaptabilitat del corb és notable.

Alhora, aquesta capacitat d’adaptació “implica tenir una mida relativa de cervell més gran, perquè s’ha demostrat que està relacionat amb tenir més capacitats cognitives i molta flexibilitat de comportament, una característica ben coneguda dels corbs”, afegeixen des del CREAF.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram