Turistes

La recuperació del turisme no europeu, clau en la pujada de preus. Foto: Lourdes Casadamont/ACN

Després de la llarga travessia pel desert, sembla que finalment arriba la recuperació del sector hoteler a Barcelona. Almenys això és el que indiquen les dades.

El passat mes de febrer, el Gremi d’Hotels de la capital assenyalava que el 2021 no havia pogut ser l’any de la recuperació, en part, per culpa de la variant òmicron de la covid. “El procés de vacunació va ser àgil, va propiciar una certa relaxació de les mesures i va afavorir una mica la mobilitat de les persones, però malgrat això hem tancat un any dolent per a l’activitat turística i hotelera a Barcelona”, afirmava aleshores el president de l’entitat, Jordi Clos.

Del mes de gener a l’abril de 2021 l’ocupació hotelera va ser molt baixa. Entre el juny i el setembre es va produir una tímida recuperació i a finals d’any la demanda d’habitacions va patir una forta davallada.

Tot això també va suposar que els preus d’hotel caiguessin entorn del 30% per culpa de la pandèmia. Aquesta baixada s’explica per la manca de clients estrangers, que es va suplir amb clients nacionals. “Són un tipus de consumidor acostumat a preus més baixos, i els preus de Barcelona són competitius per als clients estrangers”, considerava al febrer Clos.

Malgrat això, tot ha canviat a la primavera de 2022. Torna l’ocupació i els preus s’enfilen fins a límits mai vistos.

Preus pels núvols

El Gremi d’Hotels de Barcelona augura que durant l’estiu el sector arribarà al 85% de la seva ocupació, però aquesta primavera ja s’ha vist un augment de la demanda gràcies a esdeveniments com el Primavera Sound.

Així ho expressava a principis de juny el mateix president del Gremi en una compareixença a la qual també va participar Xavier Marcé, el regidor de Turisme de la ciutat.

L’augment de la demanda també està fent que els preus s’enfilin. D’aquesta manera, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, el preu mitjà dels hotels durant el mes d’abril ha estat el més alt en una dècada. Concretament, una habitació costava 116 euros, 38 euros més que el mes anterior i 94 més que a l’abril d’un any anòmal com el 2021. El 2018 una habitació costava de mitjana 114 euros.

Pel que fa als diferents tipus d’hotels, els preus també han marcat un abril històric. Les habitacions dels hotels de cinc estrelles costen 219 euros de mitjana, les dels de quatre 115, les dels de tres 94 i les dels hotels d’una i dues estrelles 82 euros de mitjana.

Aquestes xifres, amb tot, divergeixen lleugerament de les que el Gremi d’Hotels contempla. Segons ells, el preu mitjà dels hotels a l’abril va ser de 150 euros, 13 menys que a l’abril de 2019. Així doncs, per a l’entitat no estem parlant de xifres rècord.

Turisme no europeu

Sigui com sigui, el que queda clar és que els preus es recuperen a nivells prepandèmia per la tornada del turisme estranger i, sobretot, per la tornada dels turistes de fora de la Unió Europea. Tradicionalment, aquesta mena de viatgers són els que més diners deixen a les arques hoteleres de Barcelona. D’aquesta manera, si augmenta la demanda, també ho fan els preus dels hotels, i si aquesta demanda és d’un turisme amb més capacitat adquisitiva, encara augmenta més el que costa una habitació.

Durant el 2021 gairebé 9 de cada 10 turistes a Barcelona provenien d’Europa. La xifra distava molt de la registrada el 2019, quan quasi tres de cada 10 turistes venien de fora del continent. Tot i que encara no es recuperen les dades d’aleshores, a l’abril s’ha apreciat una lenta recuperació del turisme d’Amèrica del Nord. Ara, pràcticament un de cada 10 turistes ve dels Estats Units. Per contra, el turisme de la Xina i del Japó segueix sense venir a casa nostra com abans de la pandèmia. De la mateixa manera, durant el 2022 també ha caigut el nombre de turistes de Rússia i de l’Europa de l’Est, evidentment per la guerra a Ucraïna i la inestabilitat a la regió.

És per tot això que, durant la trobada amb el sector dels hotels, Marcé va defensar que la pujada dels preus és un bon símptoma de la recuperació, perquè això significa que els viatgers que venen a la ciutat busquen una oferta de qualitat i cultural. El turisme més allunyat dels joves que venen a la capital catalana per la platja i la festa.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram