Infància

Els nois són més propensos a repetir curs que les noies a l’ESO. Foto: Síndic de Greuges

El darrer informe sobre educació a Barcelona elaborat per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) ha posat sobre la taula, un cop més, les desigualtats que hi ha entre els diferents barris de la capital catalana.

Aquesta diferència s’aprecia en el nombre d’alumnes que van repetir curs de l’ESO el 2020. En aquest sentit, si a Sarrià-Sant Gervasi només el 5,5% dels alumnes van repetir, a l’extrem oposat, a Ciutat Vella 17 de cada 100 alumnes no van passar de curs. Aquesta xifra se situa força per sobre de la mitjana de la ciutat, on un de cada 10 alumnes va repetir.

Pel que fa a la resta de barris, la renda també va aparellada amb la quantitat d’alumnes que repeteixen. Així, per darrere de Ciutat Vella hi trobem els districtes de Sants-Montjuïc (17%), Nou Barris (16%), Sant Martí (11%), Horta-Guinardó (11%), Sant Andreu (10%), l’Eixample (9%), Gràcia (9%) i les Corts (7%).

Ja no hi ha tants repetidors

Les dades de l’IERMB indiquen una tendència positiva a tots els districtes. Respecte de l’any 2018, el nombre d’alumnes repetidors va caure un 4% a Barcelona.

Les zones on la davallada va ser més gran són les que més repetidors tenien el 2020. Així, a Ciutat Vella, abans de la pandèmia un de cada quatre alumnes repetia, i a Nou Barri eren més d’un de cada cinc.

Qui repeteix?

Si el barri determina la possibilitat de repetir o no, també hi ha altres factors que hi tenen a veure. Segons l’informe de l’IERMB, el 10% dels alumnes que van a un centre educatiu privat repeteixen, mentre que en el cas de les escoles públiques aquesta dada s’eleva fins al 16%.

D’altra banda, els nois tenen més possibilitats de repetir algun curs de l’ESO. Així, si una de cada 10 noies no va passar de curs, en el cas dels alumnes masculins la taxa s’elevava fins al 15%.

Amb tot, si hi ha un fenomen que determina passar o no passar de curs en l’etapa secundària obligatòria, aquest és l’origen. Mentre el 90% dels alumnes autòctons passava de curs, en el cas dels alumnes no nascuts a Catalunya cal rebaixar aquesta xifra fins al 70%.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram