Taula restaurant

També es regularitzarà l’obligatorietat d’oferir als clients dels restaurants aigua de l’aixeta gratuïta als citats menús. Foto: Arxiu

El nou pla del Ministeri de Sanitat en favor de la salut cardiovascular dels ciutadans ha aixecat polseguera. La proposta, presentada i ja aprovada al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut d’aquesta setmana, aconsella eliminar l’alcohol dels menús de bars i restaurants per promoure la dieta mediterrània i l’alimentació saludable. Per tant, no es prohibirà, però es recomanarà als establiments no incloure en els seus menús ni vi ni cervesa com fins ara. A més, es regularitzarà l’obligatorietat d’oferir als clients dels restaurants aigua de l’aixeta gratuïta als citats menús.

Aquesta nova Estratègia en Salut Cardiovascular del Sistema Nacional de Salut del ministeri dirigit per Carolina Darias contempla a més altres mesures, com la millora de l’oferta alimentària a les escoles, hospitals i centres esportius o l’eliminació d’aliments processats i alcohol en màquines expenedores. L’objectiu del nou pla és, segons el ministeri, “millorar el nivell de salut cardiovascular de la població facilitant l’adopció d’estils de vida i entorns saludables i sostenibles”.

Cases sense fum

I combatre el tabaquisme també entra en els plans de Sanitat, que relaciona els problemes cardiovasculars amb dos factors de risc clars: fumar i ser dona. Per això, a banda de la regulació en els menús dels restaurants, el ministeri continua treballant en la Llei del tabac, que prohibirà fumar en terrasses i, probablement a l’interior dels vehicles, almenys en determinats casos. Sanitat pretén d’aquesta manera ampliar cada vegada més els espais lliures de fum per assolir la fita de rebaixar el tabaquisme per sota del 10% a l’Estat espanyol l’any 2040. I no només en espais públics, sinó també a les llars, per la qual cosa es contemplen accions per evitar que es fumi a l’interior de les cases.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram