Barraques a Montcada i Reixac

Municipis com Montcada i Reixac acumulen gran part de la població amb rendes baixes i situacions de barraquisme. Foto: Albert Segura/ACN

La pobresa cada vegada té una expressió més metropolitana. Si abans la desigualtat anava per barris, avui dia veiem municipis, com per exemple Montcada i Reixac, Sant Adrià o Santa Coloma, que acumulen la població amb menor renda, i altres localitats com Sant Just o Sant Cugat on viu qui més té. En els primers indrets fins i tot s’hi han detectat situacions d’infrahabitatge i barraquisme.

És per aquest motiu que la nova iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per combatre la pobresa és més necessària que mai. Es tracta de la convocatòria del Programa integral de barris per a la millora de rendes, que té com a objectiu “incrementar l’equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables”, explica l’ens territorial.

Així, si el passat 22 de febrer s’aprovaven les bases reguladores per a la concessió de subvencions, aquest dimarts es va anunciar que la convocatòria, dotada amb 9,9 milions d’euros, ja està oberta als ajuntaments perquè presentin les seves propostes en els pròxims tres mesos.

El programa estarà actiu des del 2022 fins al 2024 i finançarà fins al 80% del pressupost dels projectes municipals.

Quatre pilars

Segons expliquen des de l’AMB, la iniciativa vol erradicar les desigualtats de quatre maneres. En primer lloc, pretén eliminar els desequilibris socials i econòmics dels barris més vulnerables. D’altra banda, intentarà millorar “les capacitats personals, familiars i socials de les persones i comunitats per propiciar una convivència harmoniosa i enriquidora”.

En tercer lloc, la inversió mirarà d’augmentar l’ocupació de les persones que viuen en aquests indrets i, per últim, tindrà per objectiu garantir la seguretat als espais públics i la convivència veïnal.

Per fer-ho possible, el programa se centra en quatre eixos d’actuació, que són l’educació i l’erradicació de la bretxa digital, la millora de la relació entre la formació i les expectatives laborals, la cohesió social i l’habitatge digne.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram