Cotxes

El padró definitiu de l’impost CO2 es publicarà finalment l’1 de setembre de 2022

L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha publicat aquest diumenge, 1 de maig, el nou padró provisional del polèmic impost sobre les emissions de diòxid de carboni (CO2) que el Govern de Catalunya va instaurar l’any passat. Per tant, ha tornat el moment de comprovar quant has de pagar aquest 2022 per les teves emissions i t’expliquem com a continuació. És important fer-ho perquè des d’avui mateix i fins al 3 de juny és possible presentar al·legacions en cas que no s’estigui d’acord amb el resultat obtingut.

Comprova quant pagaràs

La Generalitat ha habilitat ja el web que permet consultar l’import anual a pagar per l’impost del CO2 dels vehicles de tracció mecànica. Els contribuents ja poden comprovar la quota, accedint-hi simplement amb el NIF i la matrícula, o bé amb identificació digital, utilitzant l’idCAT Mòbil o un altre certificat digital.

Un cop introdueixis les teves dades, inclòs un telèfon mòbil, rebràs un codi de verificació per SMS, que copiaràs per entrar finalment al padró provisional, on podràs veure la quota a abonar aquest 2022 i, si vols, recordar el que vas pagar el passat 2021. Si ho fas com a consulta fàcil (amb NIF i matrícula) recorda que has de repetir el procés per cada vehicle que tinguis. A més, recorda que si no hi estàs d’acord, pots presentar al·legacions fins al pròxim 3 de juny.

El padró definitiu es publicarà finalment l’1 de setembre de 2022 i el pagament s’efectuarà a partir del 7 de novembre, en el cas dels contribuents que l’hagin domiciliat, i de l’1 al 20 de novembre els que ja van pagar-lo l’any passat i no van domiciliar-lo. Als que tributin per primera vegada, se’ls informarà del termini per abonar la quota en el seu moment.

Qui no ha de pagar?

Estan exempts de pagament els vehicles 100% elèctrics, els ciclomotors, els camions o vehicles de més de 3,5 tones, els autocars, els vehicles autoritzats a transportar més de 9 persones (incloent-hi el conductor) i els vehicles adaptats per a la conducció de persones amb mobilitat reduïda. Els vehicles amb matrícula de vehicle històric i els vehicles clàssics gaudeixen d’una bonificació del 100% de la quota íntegra i, per tant, tampoc tributen. Així mateix, no han de pagar l’impost els titulars de vehicles que, conjuntament, no superin els 6 euros de quota a ingressar.

Cal destacar que, si es domicilia el pagament de l’impost abans del 15 de juliol del 2022, s’obté una bonificació del 2%.

Tarifes congelades

Enguany la Generalitat ha congelat les tarifes d’aquest impost ‘verd’, que afecta turismes, furgonetes i motocicletes pel seu impacte directe en el canvi climàtic, i no les incrementarà tal com estava previst per llei. Els fons recaptats s’inverteixen en la millora del medi ambient, la mobilitat sostenible i la transició energètica, la prevenció d’incendis forestals i protecció dels boscos i parcs naturals i la recerca contra l’efecte hivernacle i l’escalfament global.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram