Barcelona Activa

La iniciativa assessorarà els usuaris de Barcelona Activa en matèria de benestar psicològic. Foto: Barcelona Activa

En una societat com la nostra, no tenir feina és un inconvenient que pot suposar greus problemes de salut mental. Així ho consideren des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona quan assenyalen que no treballar està associat amb “el deteriorament del benestar psicològic i amb trastorns depressius i ansiosos, així com amb efectes més severs com el suïcidi”. Alhora, les situacions d’atur també s’estenen a les famílies en forma de “conflictes amb la parella i amb els fills”.

No són les úniques veus en aquesta línia. Des de Barcelona Activa afirmen que “l’atur, particularment l’atur de llarga durada, és conegut com una de les situacions amb més conseqüències per a la salut física i mental”. L’organisme afegeix que “aquesta relació entre atur i salut deficitària és encara més forta en situació de crisi econòmica”.

És per tots aquests motius que la iniciativa que ha presentat la mateixa Barcelona Activa aquest mes d’abril, en un context de crisi com el que estem vivint per la pandèmia de la covid i l’encariment de les matèries primeres, té més sentit que mai.

El projecte, amb un valor estimat d’1,3 milions d’euros, és un recull de totes les iniciatives que en anys anteriors havia fet Barcelona Activa en matèria de salut mental i feina.

L’atur de llarga durada és una de les situacions amb més risc per a la salut mental

D’aquesta manera, la iniciativa té com a objectiu “oferir serveis de suport psicològic i atenció al malestar psicològic en modalitat preferentment presencial”. Amb això es vol “facilitar i promoure l’empoderament, l’autonomia i el benestar de les persones usuàries en el transcurs de la seva participació en els diferents serveis, accions i programes d’ocupació”. Dit d’una altra manera, Barcelona Activa destinarà recursos a minvar la petjada psicològica que la situació d’atur pot generar en qui està buscant feina.

És per tot això que la iniciativa, entre altres elements, implica donar suport emocional a les persones sense feina, buscar-los altres recursos d’ajuda de salut mental de la ciutat de Barcelona o crear sessions grupals d’aprenentatge d’eines d’empoderament i suport mutu.

Són recursos indispensables si tenim en compte les dades de l’Enquesta sobre salut mental durant la pandèmia de la covid del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que indiquen que sis de cada 10 persones han tingut símptomes de depressió i ansietat durant l’any 2021 a Espanya, o les dades del Departament de Salut, que assenyalen que les consultes per ansietat han augmentat un 127% a Catalunya.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram