Cotxe amb pols africana

Foto: Twitter/@elprimodamian

La borrasca Celia ha omplert el sud-oest de la península Ibèrica d’aire procedent d’Àfrica carregat de pols, partícules que també han arribat a Catalunya. El fenomen ha deixat impactants imatges de cels amb calitja, però aquesta pols sahariana, una barreja entre pols, cendra, particul·les metàliques, ciment i pol·len, té altres conseqüències.

La primera és que, pel fet d’estar en suspensió, la pluja que cau ho fa en forma de fang. Per tant, vigila on estens la roba i no netegis el cotxe encara: entre dimarts i dimecres encara pot ploure ‘brut’ a Barcelona, àrea metropolitana i altres punts del territori català.

Avis per contaminació de l’aire

I l’altre, i la més important, és que la pols sahariana contamina l’aire. El Departament d’Acció Climàtica ha activat aquest dimarts un avís preventiu per contaminació atmosfèrica per nivells moderats de partícules en l’ambient atmosfèric a tot el territori català.

L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. Justament l’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar-lo.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d’ahir van ser superiors a 50 en nou estacions de mesurament, quatre de les quals de la Zona de Protecció Especial (ZPE) de l’ambient atmosfèric, corresponent a 40 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.

La previsió a 24 hores indica que els nivells es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 durant el dia d’avui a qualsevol punt del territori, donat que es preveu que la situació d’intrusió de pols d’origen africà, que ha donat origen a la situació, s’intensifiqui.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram