Injecció covid

Oriol Mitjà alerta que Europa està entrant en un “repunt” de la sisena onada de covid. Foto: Arxiu

Salut començarà a aplicar a partir de dilluns la nova estratègia estatal davant de la covid-19, que implica, primer de tot, deixar de comptar els casos un a un. També comporta deixar de fer proves diagnòstiques, excepte en casos específics (en persones majors de 60 anys, immunodeprimides o embarassades, en entorns sanitaris o en residències, i en casos que requereixin ingrés), i eliminar l’aïllament de les persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus.

Les baixes laborals només es realitzaran amb criteris clínics -a grans trets, quan els símptomes impedeixin anar a treballar-, si bé es manté un aïllament d’almenys 5 dies en els entorns vulnerables, com residències. I les proves d’autodiagnòstic no es consideraran per confirmar una infecció.

“No hi ha ningú al timó”

El gir en l’estratègia, però, no convenç tothom. Aquest dimarts l’epidemiòleg Oriol Mitjà afirmava haver-se quedat “glaçat” davant de decisions com l’eliminació de les quarantenes als positius de covid-19 asimptomàtics o amb símptomes lleus, així com als contactes estrets, anunciades pel Ministeri de Sanitat. “No hi ha ningú al timó”, escrivia.

El metge alerta que Europa està entrant en un “repunt” de la sisena onada, i assegurat que la subvariant òmicron BA.2 està “escombrant” tothom que no ha passat la prèvia, la BA.1, perquè és “més transmissible” i pot infectar també la gent que fa més de tres mesos que es va vacunar.”És una barbaritat desmantellar els aïllaments i les proves en aquesta situació. Aquesta decisió només la pot haver pres algú sense les nocions bàsiques d’epidemiologia i el control d’infeccions”, ha explicat.

 

WhatsAppEmailXFacebookTelegram