Barcelona Activa

L’Ajuntament aporta fins al 80% del pressupost dels projectes finançats. Foto: Barcelona Activa

L’Ajuntament de Barcelona ha finançat en els darrers cinc anys 576 projectes “innovadors i arrelats als barris” a través de les convocatòries de subvencions de Barcelona Activa Impulsem el que fas. El programa, que ha comptat amb una dotació pressupostària total de 13 milions d’euros, fa brotar propostes sorgides del mateix teixit socioeconòmic del territori amb idees de negoci provinents dels mateixos veïns. “S’ha generat ocupació directa a la ciutat i la mitjana de finançament ha estat aproximadament de 22.000 euros per projecte”, ha detallat avui en roda de premsa el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni.

Ara s’obre la sisena edició per subvencionar projectes, i es fa amb una partida de gairebé 3 milions d’euros. L’Ajuntament aporta fins al 80% del pressupost dels projectes finançats, un import que es percep en el mateix moment de la resolució. En les convocatòries fetes fins ara s’han valorat factors com la viabilitat i la sostenibilitat, l’experiència en l’àmbit del projecte i l’impacte i les sinergies amb la comunitat.

Entre els projectes de la darrera edició hi ha diferents negocis que han obert el 2021 o el 2022 o que ho faran en els mesos vinents, com ara locals de restauració, de serveis, mèdics o de distribució, entre altres. Entre els participants de l’última edició hi ha exemples molt diversos, com ara VetSalut, una clínica veterinària de l’Eixample, o el primer supermercat cooperatiu de Barcelona, FoodCoop, tots dos negocis oberts el mes passat.

En són altres exemples la llibreria La Insòlita, una llibreria feminista del Poblenou especialitzada en literatura fantàstica especialment d’autores dones –oberta el 2021–, o la Bugaderia Social ConviureNet, que obrirà el mes vinent a Ciutat Vella i prestarà els serveis de bugaderia convencional juntament amb serveis de dutxa i bugaderia per a dones sense llar.

Les modalitats que més ajudes han rebut han estat les de dinamització de locals de planta baixa, foment de l’ocupació, innovació socioeconòmica, models agroalimentaris o turisme sostenible. A les convocatòries hi participen un gran ventall d’agents socioeconòmics, tant persones físiques com jurídiques, teixit empresarial i comercial, entitats socials i iniciatives comunitàries o projectes d’emprenedoria. De fet, més de la meitat dels projectes finançats han estat destinats a persones en risc o situació d’exclusió social, principalment dones, joves, persones migrants i persones amb diversitat funcional.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram