Processionària del pi

La processionària del pi baixa dels arbres a terra per convertir-se en papallona. Foto: Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya/ACN

A Catalunya és comú veure com la plaga de la processionària del pi té cada vegada més impacte al territori. Molts pins de l’interior del país es veuen afectats per aquesta eruga, que quan cria ho fa en unes grans bosses blanques que s’instal·len al capdamunt de l’arbre durant l’hivern. A la primavera, els insectes baixen a terra formant llargues fileres per enterrar-se, formar capolls i més tard convertir-se en papallones.

Aquesta plaga, que malmet els pins, ja fa temps que també va arribar a la metròpoli. De fet, segons asseguren des de l’Ajuntament de Barcelona, “la presència d’eruga processionària és habitual en zones amb pi i no és res específic de la ciutat; passa arreu”.

El que sí que és nou són els cicles de vida cada vegada menys previsibles d’aquest insecte. “Generalment, la processionària baixa de l’arbre durant els mesos de febrer i març, però a conseqüència del canvi climàtic aquest període es pot avançar al desembre”, assenyalen des del consistori. És per aquest motiu que actualment “hi ha zones on l’eruga ja ha baixat i altres on ho està fent”. Davant d’això cal preguntar-nos quin risc té aquest fenomen per a la salut de la ciutadania.

Quin perill hi ha?

A més d’afectar la salut dels pins, la processionària té impacte sobre els humans i els animals domèstics, sobretot els gossos. “Els pèls d’aquesta eruga poden provocar molèsties com irritacions en nas i ulls o reaccions al·lèrgiques”, explica l’Ajuntament de la capital catalana. En el cas dels animals, quan s’hi apropen més del compte o es mengen una eruga poden arribar a “patir inflamacions a la boca, asfíxia o pèrdua de la llengua i els llavis en els casos més greus”.

És per tot això que des de Parcs i Jardins ja fa setmanes que es treballa en tres línies d’actuació. En primer lloc, s’alerta amb cartells de les zones dels parcs de la ciutat on hi ha presència de la processionària. En segon lloc, es duen a terme tractaments preventius per evitar que la plaga s’instal·li als arbres. I, finalment, es retiren les noves bosses. “Malauradament, les erugues formen aquestes bosses a la cara sud i a les parts més altes de la capçada dels arbres, fet que en dificulta el seu accés”, declara l’Ajuntament barceloní per afegir que “fins ara s’ha actuat en 160 arbres de tots els districtes”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram