Joves treballant

El nombre de contractes indefinits firmats per joves el 2021 a Barcelona ha estat de 56.000. Foto: Pexels

Barcelona Activa ha atès 15.324 joves a través del Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil, engegat durant la pandèmia amb un pressupost executat de 12,8 milions d’euros. Així ho ha indicat el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament i president de Barcelona Activa, Jaume Collboni, en fer balanç del pla d’acció i de les mesures aplicades amb aquest pla de xoc per combatre l’atur.

Segons Collboni, s’ha superat numèricament l’objectiu inicial, ja que es pretenia arribar als 15.000 joves, i les diferents accions de formació i promoció de l’ocupació han contribuït a la reducció de l’atur juvenil a la ciutat, que el 2021 va caure un 54,5%. I és que, durant aquest període, a Barcelona es va passar dels 15.428 joves menors de 30 anys en situació de desocupació als actuals 6.773.

El consistori també ha destacat que les subvencions a empreses per a la contractació de joves han permès donar feina directament a més de 200 persones. Així ho ha explicat la comissionada de Promoció de l’ocupació i polítiques contra la precarietat, Raquel Gil, que ha recordat que la mesura de les subvencions ha estat una de les tres mesures extraordinàries destacades durant la pandèmia.

Concretament, a través del programa ‘Crea Feina Plus’, l’Ajuntament barceloní ha donat subvencions de 6.000 euros a empreses per cada nou contracte adreçat a menors de 30 anys, gràcies a les quals s’han contractat 216 joves en empreses de la ciutat o de l’àrea metropolitana.

Gil també s’ha referit al programa d’orientació laboral per a joves ‘Fem Feina, Fem Futur’, pel qual han passat unes 3.000 persones, doblant la previsió inicial, i als programes ‘Reskilling’ de formació en diferents àmbits i de certificació del coneixement de llengües estrangeres, com ara l’anglès i altres idiomes.

Reactivació “molt positiva”

Segons Collboni, el nivell de reactivació econòmica ha estat “intens” gràcies a “l’esforç” de les polítiques públiques per generar ocupació, especialment per a un col·lectiu castigat com el dels joves. “Les dades ens diuen que estem davant d’una recuperació molt intensa i molt positiva”, ha assenyalat en roda de premsa.

Entre les dades que ha esmentat, a banda de la reducció de l’atur hi ha també el tipus de contractació. Segons ha citat, el nombre de contractes indefinits firmats per joves el 2021 ha estat de 56.000, pels 29.000 que es van signar el 2013.

Mirant enrere, Collboni ha afirmat que una de les coses que ha après l’àrea d’Economia del consistori durant la pandèmia ha estat “respondre ràpidament al canvi de context”. “Hem après en poc temps a posar molts recursos públics a canvis que s’anaven produint amb les successives onades”, ha afegit concloent que l’Ajuntament “ha fet un gran aprenentatge” durant la pandèmia de la covid.

El Pla de Foment de l’Ocupació Juvenil ha comptat amb un pressupost executat de 12,8 milions i ha estat finançat per l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i la Fundació BCN FP. Una part de les mesures implementades han estat treballades conjuntament amb Acció Jove CCOO, l’Avalot UGT, el Consell de la Joventut, Foment del Treball, PIMEC i el Servei de l’Ocupació de Catalunya.

De cara a l’evolució del mercat de treball, el primer tinent d’alcaldia s’ha mostrat prudent sobre l’impacte que pot tenir la guerra d’Ucraïna, però, per contra, s’ha mostrat confiat en els canvis que suposarà la reforma laboral i l’augment del salari mínim interprofessional a 1.000 euros. “Segurament qui en sortirà beneficiat seran els joves”, ha augurat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram