Bloc de pisos

L’eix Besòs és una de les zones de la metròpoli on més vulnerabilitat hi ha. Foto: Guillem Sánchez/ACN

Tenir una renda baixa, més de 75 anys i viure sol en un municipi amb alta densitat de població on els habitatges són antics i estan en mal estat. Aquests són alguns dels indicadors que determinen si una persona viu amb vulnerabilitat extrema o no. I tal com detalla un informe de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) publicat aquest febrer, es tracta d’una realitat de caràcter metropolità. Així, actualment hi ha municipis metropolitans o zones que abasten diferents localitats que acumulen més vulnerabilitat, i altres indrets benestants.

Si parlem d’extrema vulnerabilitat, observem que les localitzacions amb una situació més crítica se situen només en deu municipis dels 36 de l’àrea metropolitana. Segons expliquen des de l’AMB, “d’aquests deu, és als municipis de l’eix Besòs on hi ha un nombre més gran d’àrees molt vulnerables”. Un de cada quatre habitants de Badalona viu en aquest llindar, mentre que a Santa Coloma la meitat de la població és extremadament vulnerable. Pel que fa a Sant Adrià, tot i que no presenta unes xifres d’alta vulnerabilitat com en els casos anteriors, si ampliem el focus i parlem de vulnerabilitat a seques veiem que la meitat de la població viu en aquesta situació.

A l’altra banda de la metròpoli la realitat no és gaire millor. A Cornellà, el 28% de la població viu en barris amb extrema vulnerabilitat, i a l’Hospitalet el 27%.

Vulnerabilitat

En vermell, les zones més vulnerables, i en verd, les que ho són menys. Foto: IERMB

Combatre la pobresa

És en aquest marc que l’AMB ha aprovat les bases d’un nou pla d’ajuts per combatre la pobresa als barris metropolitans, que estarà dotat amb 10 milions d’euros i en vigor entre aquest any i el 2024.

“La finalitat del programa és incrementar l’equitat territorial, combatre situacions de pobresa extrema i atendre els col·lectius més vulnerables”, expliquen des de l’AMB. D’aquesta manera, el pla destinarà les inversions a l’àmbit de l’educació, per lluitar contra la fractura social, la bretxa digital i potenciar l’adaptació social; a la millora de les expectatives laborals a les zones més deprimides; a la cohesió social i a l’habitatge digne.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram