Gavina

Les gavines cada vegada són més presents en els entorns urbans. Foto: ASPB

Són un animal força freqüent en la vida de la ciutadania metropolitana, sobretot a les zones properes a la costa. Amb tot, no sempre es coneixen els riscos que les gavines poden tenir per al medi urbà i la seva població.

És en aquest sentit que s’emmarca la iniciativa impulsada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i que actualment està en fase de concurs públic per valor de 45.000 euros.

Segons l’organisme, les gavines tenen un alt potencial de ser “reservoris o vectors de malalties infeccioses o parasitàries” i, en l’actual context d’emergència de malalties infeccioses, la vigilància de l’animal “esdevé un objectiu dels serveis de salut pública”.

L’ASPB afegeix que, durant l’època de reproducció, aquestes aus tendeixen a “colonitzar l’espai privat” i això pot representar “un greu problema de convivència a causa de la defensa que fan del niu o dels ous o polls si alguna persona s’hi apropa”. Als riscos físics directes que pot comportar l’atac d’una gavina cal afegir-hi les malalties infeccioses que això pot comportar.

És per tots aquests motius que el projecte de l’ASPB aposta per analitzar primer com es mouen les gavines quan es reprodueixen i, més tard, establir un pla d’actuació que encara no s’ha definit.

Una situació no natural

En part, si les gavines cada vegada es relacionen més amb els humans és pel canvi d’hàbits alimentaris de les aus marines. Un estudi de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca de la Biodiversitat afirma que, en les últimes dècades, les gavines han canviat la seva dieta. Si abans s’alimentaven sobretot de preses marines, cada vegada mengen més restes: el que troben als abocadors i a les escombraries a la ciutat o els sobrants de les indústries d’alimentació.

Segons una investigació de la revista El Temps, les noves directives europees que restringeixen l’abocament de residus orgànics als abocadors i prohibeixen els descarts marins de la pesca faran que les gavines tinguin, gradualment, més presència a les ciutats. Així doncs, la interacció amb els humans no farà altra cosa que augmentar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram