Collserola

Els darrers 25 anys ha augmentat el risc d’incendi als boscos de Collserola. Foto: AMB

Els darrers 25 anys no han estat gaire bons per al principal pulmó verd de la metròpoli, Collserola. Segons informen des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), en aquest període la biomassa de Catalunya ha augmentat “un 73% i els boscos són avui un 24% més densos que l’any 1990”. Aquest fenomen, que també ha afectat la serralada de Collserola, ha fet que el risc d’incendi hagi crescut. Es tracta d’una situació que es veu agreujada per la reducció del 30% del cabal dels rius i pel descens de la biodiversitat en dues dècades i mitja.

És en aquest context que es durà a terme el programa europeu LIFE CLIMARK, una prova pilot que té com a objectiu estudiar cinc espais naturals de Catalunya, entre els quals hi ha Collserola, per determinar la millor manera de reduir els incendis.

Així, el pla contempla eliminar arbres i sotabosc de l’entorn natural metropolità per “disminuir la biomassa, especialment la que sigui fàcilment inflamable”, explica l’AMB. A més, el projecte intentarà adaptar el bosc “a condicions de sequera recurrent i millorar-ne la resistència i la capacitat de resposta en cas d’incendi”. Per això cal que es faci una “selecció de determinades espècies de flora per millorar la biodiversitat de la zona”.

Per últim, LIFE CLIMARK també potenciarà la relació de l’entorn natural amb el sector primari, és a dir, hi introduirà activitats, per exemple, ramaderes, per reduir la massa forestal que podria incendiar-se.

“Es calcula que l’actuació evitarà l’emissió de més de 7.000 tones de CO₂ a l’atmosfera durant els pròxims 15 anys”, afirmen des de l’AMB per afegir que el pla “implicarà una reducció del consum d’aigua per part de l’arbrat”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram