Lloguer social

L’oferta de pisos turístics de grans empreses es va reduir gairebé a la meitat amb la pandèmia. Foto: Carola López/ACN

La pandèmia ha mostrat les costures de la nostra societat. Tot allò que no funcionava s’ha fet ara més evident. La sanitat, els serveis socials i, com es desprèn de les investigacions del col·lectiu d’economistes 5cèntims, el mercat immobiliari.

En el seu darrer article, escrit per Catalina Llaneza i Josep Maria Raya, el grup analitza com la caiguda del turisme a Barcelona va afectar els preus i el nombre de pisos disponibles a la ciutat. Segons 5cèntims, abans de la pandèmia l’augment de l’oferta d’habitatges turístics havia comportat un efecte inflacionista sobre els preus, tant de compra com de lloguer. És a dir, els preus havien crescut pel fet que els propietaris d’immobles preferien posar-los a disposició del mercat turístic abans que fer contractes per a residents a la ciutat.

Així mateix, el col·lectiu considera que la responsabilitat més gran en aquest efecte era l’exercida pel “lloguer turístic de pisos o cases senceres, administrades per amfitrions professionals”. Es refereix, doncs, als immobles que empreses tenidores posaven a plataformes com Airbnb.

Menys pisos turístics, preus més baixos

Quan va arribar la pandèmia, molts immobles destinats al turisme van intentar reconvertir-se. Segons expliquen en la investigació, “en termes absoluts, la pèrdua més gran s’observa en el segment dels habitatges sencers i professionalitzats”. Així doncs, el juliol de 2020 aquesta categoria comptava amb 5.261 allotjaments actius, davant dels 9.367 allotjaments oferts el mateix mes de l’any 2019: una caiguda del 43,83%.

A més, els preus dels pisos turístics van patir una forta davallada. En el cas dels immobles d’amfitrions professionals, la caiguda va ser del “13,6% en habitatges sencers i del 9,8% en habitacions”, afirmen des de 5cèntims. “En habitatges d’amfitrions no professionals només s’observa un impacte significatiu del 3,5% sobre els habitatges sencers i cap sobre les habitacions”, afegeixen.

La responsabilitat dels pisos turístics

La investigació de 5cèntims determina de forma nítida un fet. La pandèmia ha suposat una baixada dels preus dels pisos a Barcelona. Els motius són la reconversió d’habitatges turístics en immobles de “llarg termini” i la baixada dels preus en els immobles de lloguer turístic per la manca de visitants.

D’aquesta manera, “hi ha hagut un fort augment dels contractes de lloguer”. Com menys turistes hi ha, més fàcil ho té la ciutadania per accedir a l’habitatge. Amb la pandèmia, “la recuperació dels contractes de lloguer va ser tan forta que va superar les tendències precovid, amb 14.399 contractes signats durant el primer trimestre de 2021 comparats amb els 12.832 contractes signats durant el primer trimestre de 2019”, afirmen des de 5cèntims.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram